Víte, že takové Portské může mít i 20 procentní obsah alkoholu? Když to s ním trochu přeženete, ranní bolehlav vás zřejmě nemine. Naopak takový Ryzlink, to je úplně jiné a „lehčí“ kafe!
Víno je nápojem bohů, o čemž vyprávějí i všemožné mytologické legendy. A odborníci zase praví, že pokud se pije jen občas a s mírou, může být i zdravotním elixírem. Je to dáno hlavně tím, že obsahuje antioxidanty, které mají příznivý vliv na paměť, imunitu, kardiovaskulární systém, pokožku, psychiku, kosti, zrak, a dokonce i štíhlé křivky (1). Jak je to tady s obsahem alkoholu? Po jakých odrůdách se zaručeně opijete a u kterých je takové riziko výrazně menší?
Mok pro začátečníky
Ačkoli neexistuje žádný oficiální limit, za lehčí vína se obecně považují taková, která mají obsah alkoholu mezi šesti a jedenácti procenty. I když se vám těch pár procentuálních bodů možná zdá jako nic, může to činit rozdíl mezi tou poslední večerní sklenicí a ranní bolestí hlavy. Pokud si chcete jen tak na chuť dopřát víno s nižším množstvím alkoholu, doporučuje se Ryzlink rýnský, Vinho Verde, Gamay nebo sladší Moscato (2). A teď to vezmeme z druhé strany. Které odrůdy jsou takové „těžší“, co se metly lidstva týká?
Na tyhle lahvinky pozor
Jde-li o vína, u kterých stačí dvě deci a dost, na jejich seznam patří Portské, Marsala a Madeira. Tedy takhle, konzumační míra pochopitelně záleží jen na vás, ale mějte na paměti, že obsah alkoholu se u těchto vín pohybuje okolo 20 procent (2).
Něco do hrnce, něco zase k sýru
Mít po ruce vína s vyšším obsahem alkoholu vám umožní hrát si s kombinacemi chutí jedinečnými způsoby. Marsala se často používá při vaření, Madeira je zase sladká a dezertní. Co se týká Portského, to se neuvěřitelně hodí k sýrům a slaným pochoutkám. Jsou to vína, která si chcete nechat na odpočinkové chvíle (3).
Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6165230/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5090127/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5004746/
Sledujte nás na sociálních sítích: