Plýtvání jídlem si lidé rozmyslí

Opravdu se vyznáte v informacích uvedených na kupovaných potravinách? Nebo si nejste tak docela jistí, jak dlouho vám doma ve zdravé kondici vydrží? I kvůli tomu se dnes plýtvá!

Plýtvat se nemá. Nikdy a s ničím! Ze statistik přesto vyplývá, že jeden jediný člověk ročně vyhodí přibližně 57 kilogramů jídla (1). Kde tyto potraviny končí? Hádat můžete dvakrát – na skládce. Tam jsou pohřbené spolu dalším odpadem a čekají na rozklad. Není to jen o značné a v zásadě zbytečné ekonomické nevýhodě, stále se zvětšující skládky také vyčerpávají přírodní zdroje a zatěžují životní prostředí. Proč se s jídlem tolik plýtvá? Zde jsou možné důvody!

Matoucí štítky a informační chaos

Datum spotřeby, minimální doba trvanlivosti, nutriční složení, doporučení ohledně vhodného skladování i někdy i způsob přípravy. Informací na obale zakoupených potravin je skutečně mnoho, což je mnohdy matoucí. Řada lidí se špatně orientuje v tom, kdy se to či ono „zkazí“. Anebo jak dlouho je konzumace bezpečná. Nepsané pravidlo moderní doby bohužel zní? Když nevíš, tak to raději vyhoď! Pravda je taková, že špatná pochopitelnost informačních štítků může za 7 procent veškerého spotřebitelského odpadu (2).

Velké oči i porce

Říká se, že s jídlem roste chuť. V praxi to vypadá tak, že si surovin na ten lákavý recept z kuchařky koupíme raději víc. Zvládneme je ale všechny spotřebovat? Sáhněte si do svědomí… Na stranu druhou za přeplněné koše nenesete vinu sami. I restaurace přetahující se o zákazníky servírují větší porce, které se mnohdy nedají sníst. A pokud si přebytek nechcete nést domů v krabičce, je jejich osud jasný.

Dokonalost se hledá těžko

Spotřebitelé se nechtějí spokojit s obyčejným ani nudným. Takže „loví“ dokonalé produkty v ideálním tvaru, velikosti, barvě a samozřejmě i chuti. Na tom je vlastně postavený celý marketing. Pokud koupená věc nesplní očekávání, chvíli si pobude v lednici a spíži, načež se na ni zapomene a podlehne zkáze (3). Neměli bychom v tomto směru být o trochu skromnější a někdy raději vsadit na vyzkoušenou klasiku?

Zdroje: (1) www.recyclingbins.co.uk/recycling-facts/, (2) ec.europa.eu/food/system/files/2018-07/fw_lib_srp_date-marking.pdf, (3) insights-engine.refed.org/solution-database/standardized-date-labels, názor autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Lívance bez vajec

15min
(1 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

15min
(20 hlasů)
Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

5 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
200 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat