7 kroků, jak bezpečně uklidit povodní zničený domov

27.05.2010 Redakce Zajímavosti

Aktuální téma posledních dnů jsou záplavy. Pokud nemáte to štěstí, že všechny nemovitosti, které vlastníte, nebo obýváte, jsou na kopci, velmi pravděpodobně jste se již s nějakou formou potopy setkali. Jak tedy postupovat při úklidu, čeho se vyvarovat a jak požádat o podporu a státní peníze?

Ať už se jedná o váš byt nebo jen rekreační objekt, následky povodní jsou velmi zničující a úklidové a renovační práce zdlouhavé a vyčerpávající. Pokud vás nezasáhla rovnou přívalová vlna z místního, do té doby poklidného vesnického potůčku, možná jste se ocitli po kolena v bahně z nedalekého pole nebo jen díky vydatným lijákům jste vymetali kaluže vody z kuchyně. Pokud se do takové situace dostanete, nebo chcete pomoci přátelům, kteří se s povodňovým neštěstím přímo potýkají, měli byste se držet několika bezpečnostních zásad, abyste při likvidaci pohromy neohrozili a nezlikvidovali své zdraví.

Čím začít?

Vrátili jste se po opadnutí vody do svých domovů postižených povodněmi a nevíte, kde začít? Úplně nejdůležitější je obytné prostory nechat zkontrolovat statikem, a pokud nejsou poškozeny, začít vysoušet, uklízet a dezinfikovat, radí odborníci. Na promáčené zdi budete potřebovat vysoušeč. Ten seženete od Hasičského záchranného sboru, který jich má k dispozici téměř čtyři tisíce.

Požádejte starostu nebo obecní krizový štáb, který váš požadavek pošle přes krajskou pobočku hasičů až na ředitelství. Po opadnutí vody by vám měli vysoušeč hasiči půjčit zdarma. Pokud se při odklízení následků velké vody poraníte, rozhodně si nechte otevřené zranění ošetřit. Rozhodně nebude stačit připlácnutý kapesník zavázaný na uzel. Riskujete tak nepříjemnou infekci, která může mít velmi vážné následky.

Pozor na hygienu

Pijte jen balenou vodu, alespoň do doby, než bude váš zdroj pitné vody prověřen odborníky a označen za nezávadný. Pokud si myslíte, že vám nic nehrozí, představte si, že pijete koktejl bahna, splašků a odpadků a uhynulých zvířat v okolí včetně hlodavců, která se do vaší skleničky dostala. Opět riskujete vážné zdravotní komplikace, přičemž průjem je tím nejmenším projevem.

Udělejte v místnostech průvan, použijte ventilátory nebo teplovzdušné zdroje. Odstraňte všechno bahno a nečistoty z povrchů vodou. Všechny zvlhlé skříně, tapety a nasáklé pohovky musí z bytu pryč. Vše vydezinfikujte za pomoci 2% roztoku Chloraminu T nebo Sava. Hračky a nádobí nezapomeňte po dezinfekci opláchnout v pitné vodě. Jídlo bez milosti vyhoďte, a to i zavařeniny.

A jaké jsou rady pojišťoven, jak postupovat při uplatňování pojistky?

1. Pokud je to jen trochu možné, pořiďte co nejdříve fotodokumentaci katastrofy. Vyfoťte poškozené věci, škody na domě nebo bytě. Pomůže to urychlit následnou likvidaci a komunikaci s pojišťovnou.

2. V rámci možností zabraňte vzniku dalších škod. Můžete například zakrýt poškozené střechy fólií, umístit zábrany před dveře domu, a zamezit tak případnému dalšímu vniknutí vody (pytle s pískem, zajištění odčerpávání vody, odstraňování bahna a následné vysoušení) a jiná opatření, které zamezí dalším škodám.

3. Obraťte se na svoji pojišťovnu a ohlaste jí vzniklé škody. Většina pojišťoven má zřízené „horké“ linky, na kterých vám poradí, jak dál postupovat a jaké dokumenty budete potřebovat. Většinou jsou vyžadovány tyto dokumenty a údaje: číslo pojistné smlouvy – pokud vám smlouva uplavala, nahlaste jméno a rodné číslo osoby, která pojistku sjednávala. Sepište charakteristiku škody – co se stalo, kdy a jaký je rozsah škod a nezapomeňte doplnit své kontaktní údaje.

4. Co nejdříve začněte s odstraňováním škod. Pokud je to možné, objekt je stabilní a přístupný, začněte s úklidem a základními opravami. Když vše zdokumentujete fotograficky, není nutné čekat až na příchod pracovníka pojišťovny. Rozsah škod máte zmapován, provedli jste soupis věcí, u kterých došlo k poškození a můžete tedy začít odstraňovat následky a co nejdříve se vrátit k běžnému životu.

5. Většina pojišťoven nabízí i zálohy na pojistném, to znamená, že vám část pojistky vyplatí dopředu ještě před ukončením pojistné události. Každá pojišťovna má samozřejmě své podmínky, ale rozhodně se na to likvidátora zeptejte a požádejte o zálohu. Pomůže vám to, když zrovna nemáte na likvidaci následků povodně dostatek financí.

6. Asi každý, koho povodňová katastrofa postihla, se chce co nejdříve vrátit „do normálu“ a začne pracovat na tom, aby se jeho dům či byt dostal alespoň z nejhoršího. Vyhazovat věci bychom ale neměli bezhlavě. Pojišťovny radí, abyste se nezbavovali drahých movitých věcí, které vám velká voda poničila. S vyhazováním televizí, praček, aut a podobně počkejte až do příchodu technika likvidace z pojišťovny. Hrozí totiž, že cenu neodhadnete správně a zbytečně byste si komplikovali a zdržovali proces vypořádání s pojišťovnou. Dle hygienických předpisů se musíte zbavit například mrtvých zvířat, kontaminovaných potravin, ale ty cennější věci nechte k dispozici prohlídce, radí likvidátoři pojišťoven.

7. Nepodceňte hygienu. Bez rukavic, gumáků a pracovních oděvů byste do blátivé stoky, která se vám usídlila v obýváku, vůbec neměli vkročit. V rozbouřeném vodním živlu dozajista uhynulo spoustu zvířat, ať už domácích králíků, slepic, tak i hlodavců z polí, kteří mohou přenášet nebezpečné nemoci. Nehledě na to, že stojící voda v polích, loukách i ulicích se začne velmi rychle „kazit“ a obsahuje mnoho bakterií a nečistot, které mohou vést k vážnějším problémům. Takže používejte desinfekční prostředky.






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat