Ocet se stal ve většině domácností poměrně standardním pomocníkem při úklidu, dezinfikování nebo praní. Ale to byste tuhle šikovnou tekutinu podcenili, pokud byste její potenciál nevyužívali i na další věci. Kde všude vám dokáže pomoci?
Při vaření těstovin
Také vždycky vytáhnete z hrnce špagety či kolínka zamuchlané do jednoho velkého slepence? Naše maminky přidávaly do vody při vaření těstovin olej, ale upřímně řečeno, ne vždy je tenhle postup opravdu účinný. A tak vám nabízíme alternativu, která opravdu funguje! Prostě do hrnce nalijte trochu octa (stačit by měla 1 lžíce na litr vody). Ocet srovná pH vody tak, aby těstovinám vyhovovala a přestaly se lepit.
Při spáleninách od slunce
Jen málokomu se někdy nepovedlo v létě pořádně spálit. A tak všichni víme, jak bolestivá záležitost jsou spáleniny od slunce a také jak dlouho se hojí. Babských rad na to, jak si ulevit, najdete mnoho, ale nejspíš by jen málokoho napadlo použít i ocet. Ovšem jeho antiseptické účinky mohou spálené kůži významně ulevit! Smíchejte ho v poměru 1 : 1 s vodou (ideálně ledovou), namočte ve směsi měkký ručník nebo žínku, vyždímejte a opatrně přiložte na postižené místo. Nejenže budete cítit menší bolest, ale ocet dokáže i podpořit hojení.
Proti octomilkám
Jakmile člověk naaranžuje na mísu ovoce, už je jeho výtvor v obležení malých mušek. Octomilky totiž nemohou ovoci odolat. Jenže my jejich nadšení většinou nesdílíme. Co teď? Zkuste vzít kousek ovoce, ocet, malou sklenici a potravinářskou folii. Ovoce rozmačkejte, vložte do sklenice a zalijte trochou octa. Sklenici poté překryjte potravinářskou folií a udělejte do ní několik velmi malých otvorů (tak akorát pro octomilku). Takovému lákadlu se mušky nemohou vyhnout – a vaše ovoce zůstane nedotčené.
Při zapomnětlivosti
Ne, ocet vám nijak nepomůže s děravou hlavou. Ale zachrání vás, pokud při pečení dortu zjistíte, že jsme zapomněli koupit vejce. Prostě za každé vejce v receptu smíchejte 1 čajovou lžičku octa s 1 lžící jedlé sody. Nikdo nepozná, že v oblíbeném moučníku chybějí vajíčka!
Při mytí zeleniny
Jak zbavit salát či jinou zeleninu, kterou jen tak chroupete syrovou, většiny bakterií? Prostě jí dopřejte 5minutovou lázeň ve vodě, do které jste přidali ocet (na 3 šálky vody stačí 1/2 šálku octa). Pak salát propláchněte čistou vodou a je to. Pozor, nenechávejte zeleninu v octovém nálevu déle, mohli byste ovlivnit její chuť!
Při žehlení
Zkuste vyměnit chemickou aviváž za tu octovou! Nejenže bude prádlo dezinfikované, ale bude se vám také mnohem lépe žehlit! A co víc, nebudete mít v oblečení žádnou chemii, což především lidem s velmi citlivou pokožkou či některými onemocněními kůže nemusí dělat dobře…
Proti hmyzímu kousnutí
Komáři mají v létě sezonu, a tak se nejspíš nějakému tomu štípanci nevyhneme, především chystáme-li se horké dny trávit někde u vody. Svědění a zarudnutí dokáže ocet poměrně efektivně zmírnit, dokonce i u vosího nebo včelího bodnutí.
Například komárům ovšem ocet ani příliš nevoní, čehož můžete využít pro výrobu domácího repelentu. Prostě v poměru 2 : 1 smíchejte vodu a ocet, nalijte do lahve se sprejem a používejte podle potřeby.
Sledujte nás na sociálních sítích: