Přední americký kardiolog a vědec doktor James DiNicolantonio z Missouri tvrdí, že nedostatek soli ve stravě je stejně zhoubný jako její nadbytek. Vede k poruchám sexuálního fungování, zvyšuje rezistenci buněk vůči inzulinu a také způsobuje obezitu.
Podle DiNicolantonia vznikl mýtus o soli jako prostředku zvedajícím krevní tlak před sto lety. A důkazem jsou třeba Korejci. Snědí denně až čtyři gramy sodíku a jsou národem s nejzdravější oběhovou soustavou a nejmenším počtem chorob srdce a cév.
Jak je to s tím tlakem?
„Strava obsahující nízkou hladinu sodíku oslabuje libido, snižuje šanci na početí a ovlivňuje také porodní váhu dítěte. Klinické výzkumy dokazují, že snížení příjmu soli může zvýšit riziko poruchy erekce, malátnost a neplodnost u žen,“ tvrdí doktor DiNicolantonio.
Před sto lety francouzští vědci Ambard a Beachard pozorovali u šesti pacientů, že po zvýšení příjmu soli u nich došlo k nárůstu krevního tlaku. Lékařský svět od té doby věří, že sůl zvyšuje tlak a škodí. Je to ale mýtus.
„U lidí se zdravým krevním tlakem sůl krevní tlak nezvýší nikdy, u osob s mírnou hypertenzí nefunguje sůl v osmdesáti procentech případů a u osob se silnou hypertenzí sůl nezvyšuje dále tlak u pětapadesáti procent osob,“ tvrdí doktor DiNicolantonio.
Nejde jen o sůl
Problém není v soli, ale v tom, s jakými potravinami se pojí. V Koreji se stravují zdravě, stejně tak v oblasti Středomoří. Tyto národy konzumují více soli, než doporučují zdravotníci. A přesto jsou to národy, které jsou nejméně ohroženy infarktem a mrtvicí. Protože viníkem není sůl, ale nasycené tuky a nadbytek sacharidů. Což je typické pro jídelníček lidí ze Západu. Hranolky, chipsy, pizza, hamburgery jsou plné nejen soli, ale hlavně nadbytku tuků a cukrů.
Snížený příjem soli souvisí se zvýšenou hladinou nezdravého cholesterolu, zatížením srdce vyšší tepovou frekvencí, snížením činnosti štítné žlázy a zvýšením rezistence vůči inzulínu.
„Kolik soli by tedy měl člověk přijímat? Zdravý člověk se nemusí obávat předávkování. Tělo se nadbytku zbaví. Optimální mírou jsou 3 až 6 gramů sodíku denně, asi 1,3 až 2,6 čajové lžičky soli,“ tvrdí doktor DiNicolantonio.
Sledujte nás na sociálních sítích: