Tohle výrobci sportovních nápojů a doplňků stravy neuslyší rádi, ale jejich produkty jsou pro spoustu sportovců-amatérů často celkem zbytečné. Tvrdí to britští vědci, podle nichž je po maratónu účinnější vypít dvě desetistupňová piva a sníst k nim pytlík solených arašídů, než konzumovat jakékoli sportovní nápoje a doplňky. Pivo a buráky prý zvládnou návrat sodíku, draslíku a vody do organismu naprosto spolehlivě.
Arašídy samy o sobě obsahují draslík, a když jsou solené, tak navíc sodík. Při extrémním sportu, jako je maratón, se potem vylučuje velké množství obou elektrolytů a ty chybějí v krevním séru. Konzumací arašídů po závodě se oba prvky rychle dostávají do organismu. Pivo velmi rychle hydratuje tělo (i když alkohol působí také močopudně, a tak se to s ním nesmí přehánět) a navíc mu dodává potřebné sacharidy a vitaminy skupiny B.
„Běžci by možná proto měli spíš pít pivo,“ potvrzuje profesor sportovní výživy Ronald Maughan z University of St Andrews.
Rozhodně by ale měli pít pivo nízkostupňové, které obsahuje minimum alkoholu, nebo nealkoholické.
Také profesor Manuel Garzon z Univerzity v Granadě, který se zabývá výzkumem rehydratace organismu po cvičení, na základě svých experimentálních výzkumů doporučuje, aby ihned po výkonu člověk vypil jednu desítku. Ta mu dodá ztracenou vodu, vyrovná energetickou hladinu v krvi, doplní také minerály a celkově systém zklidní.
„Při pokusech se studenty se ukázalo, že po intenzivním cvičení pivo dokázalo znova hydratovat tělo o něco lépe než čistá voda,“ tvrdí profesor Garzon.
Pivní zázrak
Ostatně pivo není v hledáčku vědců poprvé. Jak se totiž zdá, v umírněném množství (či v nealko verzi) prospívá nejen sportovcům! Jaké pozitivní dopady na lidský organismus může také mít?
Pro krásnější pleť
Pivo je vážný konkurent všemožných kosmetických výrobků. Obsažené vitaminy B1, B2, B6 a kyselina listová podporují metabolismus, tvorbu kožního pigmentu a celkovou regeneraci kůže.
Pro mozek v kondici
Paměť, prostorová orientace, soustředění, řeč. Na všechny tyhle funkce mozku má pivo pozitivní vliv. Respektive přírodní antioxidanty, ze kterých se (kromě jiného) skládá. A protože číhají v každé lahvi, ukázková koncentrace a spousta nových vědomostí vás nemohou minout.
Pro ideální tlak
Tenhle medikament si nejspíš spousta pacientů s vysokým krevním tlakem nechá líbit (i když v žádném případě nenahradí léky předepsané lékařem). Je vědecky dokázáno, že draslík v pivu snižuje krevní tlak. Samozřejmě pouze v případě, že se jedná o rozumnou pivní konzumaci. Nadměrné popíjení vede naopak k poruchám srdečního rytmu.
Pro trávení v kondici
Z piva se raduje i zažívání, protože zlatavý mok mu usnadní jeho nelehkou práci. Hořké látky chmele v kombinaci s potřebnou dávkou oxidu uhličitého stimulují tvorbu slin a trávicích šťáv. Zároveň prokrvují sliznice. To útroby udržuje dobře naladěné!
Sledujte nás na sociálních sítích: