Kdo se nedokáže vzdát nezdravých pokrmů z rychlých občerstvení, měl by si k nim dopřát alespoň pomerančový džus. Ten totiž obsahuje určité typy antioxidantů flavonoidů, které ruší negativní účinky smažených pokrmů bohatých na nasycené tuky a jednoduché cukry.
Studie z University of Buffalo sídlící v americkém státě New York prokázala, že negativní účinky volných radikálů, na něž jsou pokrmy z rychlého občerstvení bohaté, mohou být vyrušeny právě antioxidanty z pomerančového džusu. Pokud jsou konzumovány společně, pak se antioxidanty dostávají do těla ve stejnou chvíli jako volné radikály, jimž pak brání vyvolávat záněty v cévách a zvyšovat riziko mrtvice či infarktu.
Experti z University of Buffalo zjistili, že pomerančový džus je velmi bohatý na naringenin a hesperidin, látky se silnými antioxidačními účinky.
„V naší studii jsme prokázali, že pokud člověk při konzumaci potravin z rychlého občerstvení bohatých na sacharidy a tuky pije pomerančový džus, oxidační účinky volných radikálů nejsou tak silné, jako když pije vodu či slazené nápoje,“ potvrdil autor studie docent Husam Ghanim z Buffala.
Sledujte nás na sociálních sítích: