Konec čokolády! Místo ní budeme jíst mango
Divoké mango by nás mohlo zachránit před nedostatkem čokolády.
Autor: Shutterstock
Velšští vědci tvrdí, že možná objevili nový zdroj pro výrobu čokolády, který se neopírá o produkci kakaových bobů. Ty jsou zdrojem nejen kakaového prášku, ale také kakaového másla. A právě nedostatek másla cenu čokolády šroubuje nahoru. Pomoci by mohlo divoké mango, které je zdrojem podobného nasyceného tuku.
„Máslo z divokého manga by mohlo být alternativou ke kakaovému máslu,“ tvrdí vědci z Bangor University ve Walesu.
Mangové máslo se získává z jader těchto plodů a je ještě zdravější než kakaové máslo.
„Objevením nové hodnoty tohoto plodu by ho mohlo ze zapomnění a neznámosti vystřelit k masové produkci,“ uvedla Sayma Akhterová z Bangor University.
Pro výrobu másla jsou ideální jádra divokého manga, které je známo také jako africké mango. Jedná se o strom latinského názvu Irvingia gabonensis. Bobule stromu Afričané hojně konzumují, ale poslední dobou je toto ovoce vytlačováno jinými druhy.
Sledujte nás na sociálních sítích: