Většina lidí ví, že pokud to přežene s chilli a nemůže pálení v ústech vydržet, je dobré sáhnout po mléku. Že je to nejlepší prostředek k tlumení účinku kapsaicinu, se ale přesvědčili také vědci. Testovali různé prostředky k tlumení pálivosti a zjistili, že mléko a mléčné výrobky obsahují bílkovinu, která účinně kapsaicin nahrazuje na receptorech a tím jeho účinky tlumí.
Cukr sám také pomáhá, ale není tak účinný jako mléko. Ideální variantou je tak zmrzlina nebo sladké mléko, což znají Indové, kteří sladké mléčné nápoje k extra pálivým jídlům nabízejí.
Kdo se někdy předávkoval chilli papričkami a zažil muka příliš velké dávky kapsaicinu, ví také dobře, že situace se jenom zhorší pitím vody či alkoholu. Je to vůbec nejhorší věc, jakou člověk může udělat. Zapít pálení v ústech vodou či pivem pálivost několikrát znásobí.
„
Mléko obsahuje bílkovinu, která nahrazuje kapsaicin na receptorech jazyka, takže tím tlumí pálivost,“ vysvětluje profesor Paul Bosland z New Mexico State University.
Nejpálivější chilli odrůdou současnosti je Carolina Reaper, u níž byla dokázána pálivost 2,2 milionu Scovilleho jednotek.
Sledujte nás na sociálních sítích: