(Pa)věda dokázala: Na pálivost z chilli nejlépe zabírá mléko

Většina lidí ví, že pokud to přežene s chilli a nemůže pálení v ústech vydržet, je dobré sáhnout po mléku. Že je to nejlepší prostředek k tlumení účinku kapsaicinu, se ale přesvědčili také vědci. Testovali různé prostředky k tlumení pálivosti a zjistili, že mléko a mléčné výrobky obsahují bílkovinu, která účinně kapsaicin nahrazuje na receptorech a tím jeho účinky tlumí.

Cukr sám také pomáhá, ale není tak účinný jako mléko. Ideální variantou je tak zmrzlina nebo sladké mléko, což znají Indové, kteří sladké mléčné nápoje k extra pálivým jídlům nabízejí.

Kdo se někdy předávkoval chilli papričkami a zažil muka příliš velké dávky kapsaicinu, ví také dobře, že situace se jenom zhorší pitím vody či alkoholu. Je to vůbec nejhorší věc, jakou člověk může udělat. Zapít pálení v ústech vodou či pivem pálivost několikrát znásobí.

Mléko obsahuje bílkovinu, která nahrazuje kapsaicin na receptorech jazyka, takže tím tlumí pálivost,“ vysvětluje profesor Paul Bosland z New Mexico State University.

Nejpálivější chilli odrůdou současnosti je Carolina Reaper, u níž byla dokázána pálivost 2,2 milionu Scovilleho jednotek.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
199 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat