Piknik. Jak jej naplánovat?

27.06.2024 Redakce Zábava

Piknik je ideální příležitost, jak se odpoutat od běžných povinností, strávit čas se svými blízkými a užít si příjemné chvíle. Ať už máte v plánu romantickou večeři ve dvou, nebo rodinný výlet zakončený hostinou v přírodě, věnujte pozornost tomu, abyste vše dobře zorganizovali. Zjistěte, jaké pokrmy budou nejlepší a co si vzít s sebou na piknik.

Pikniková abeceda – začněte plánováním

Úspěšná venkovní hostina vyžaduje nejen výběr správného místa na piknik, ale také určení vhodného termínu. Začněte tím, že ověříte předpověď počasí – nic nezkazí plány tak, jako nečekaný déšť nebo silný vítr.

Nezapomeňte, že piknik lze uspořádat na různých místech. Skvělou volbou je tedy nejen trávník na vaší zahradě nebo chatě, ale také pláž, lesní mýtina nebo ve velký park, pokud dodržíte místní předpisy. V některých lokalitách není povoleno pořádat pikniky nebo šlapat po trávě – ujistěte se, že vybrané místo je v tomto ohledu vhodné.

Sestavte jídelníček na piknik

Jídlo pod širým nebem má svá pravidla – zejména když nebudete mít vařič, gril ani ohniště. Typické pikniky se proto pořádají zejména v létě, kdy je dostatečně teplo a příjemně a nikdo neuvažuje o tom, že by si dal horkou polévku.

Jaké pokrmy se hodí na piknik? Především ty, které si můžete připravit předem a vzít si je s sebou: sendviče, jednohubky, tortilly, čerstvé ovoce a zelenina a další druhy občerstvení, například sýrové nebo salámové mísy. Základem je připravit vše doma, hotové porce zabalit do nádob a vzít je s sebou. Nemáte uzavíratelné krabičky na potraviny? Žádný problém – v prodejnách Pepco pořídíte levné a praktické nádoby na potraviny a nápoje.

 

Pořiďte si potřebné nádobí, příbory a doplňky  

Bez talířů, příborů a ubrousků si lze pohodlné venkovní stolování představit jen stěží. Je dobré vybrat vhodné nádobí a příbory v závislosti na tom, jaké pokrmy budete podávat. Na chlebíčky postačí talíře, avšak na konzumaci křehkého koláče se mohou hodit i vidličky nebo lžičky. Nezapomeňte také na nádobí pro servírování nápojů – ideální jsou kelímky nebo sklenice.

Při stolování venku není vhodné používat jednorázové nádobí z tenkého plastu, které se snadno zničí. Lepší volbou je opakovaně použitelné nádobí – porcelánové, skleněné nebo plastové – které lze snadno používat dlouhodobě. Talíře, mísy a další nádobí vhodné na piknik najdete v nabídce prodejen Pepco za skvělé ceny.

Nezapomeňte na piknikový textil

Když piknik, tak jen na dece. Nejlépe velké a odolné vůči vlhkosti a nečistotám. Speciální pikniková deka nestojí moc peněz a poslouží celé rodině řadu let. Deky tohoto typu jsou obvykle jednostranné. Lícová strana je měkká a pohodlná na sezení. Rubová strana je naopak hladká, mírně kluzká a odolná proti vlhkosti a případnému vytažení.

Mezi piknikový textil, který je vhodné vzít s sebou do přírody, patří také ubrousky. Umožní vám udržet ruce v čistotě, a mohou dokonce nahradit talíře při servírování pokrmů, jako jsou kynuté koláče nebo panini.

Je dobré koupit piknikový koš?

Skupina přátel si dává jídlo na společném pikniku

Pojem „piknik“ si řada lidí spojuje právě s určitým typem proutěného koše, do nějž se vkládají příbory, nádobí a často i různé druhy občerstvení. Takový speciální piknikový koš není příliš levný, ale teoreticky nabízí vše, co na piknik potřebujete. Je tomu skutečně tak?

To závisí nejen na konkrétním modelu koše, ale také na tom, jaký piknik chcete uspořádat a pro kolik osob. Piknikový koš má určitou kapacitu a obsah. V mnoha případech může být výhodnější, když si nádobí, příbory a doplňky pořídíte sami. Nicméně piknikový koš se může hodit – zejména pokud obvykle pořádáte pikniky s pravidelnou a poměrně malou skupinou.

Na co dalšího je dobré myslet, když pořádáte piknik?

Jídlo pod širým nebem v zeleni může být příjemné díky tomu, že se odehrává přímo v krásné přírodě. Pokud si chcete příště užít stejně příjemnou atmosféru, myslete také na životní prostředí. Veškeré odpadky, které během pikniku vzniknou, vezměte s sebou – na lesní mýtině nebo na břehu jezera nemusí být odpadkový koš, nebo může být přeplněný. Vždy je dobré mít s sebou pytel, nebo igelitovou tašku, do které odpadky uložíte a vyhodíte na správné místo.

Pořádání pikniku je velmi příjemné, jedná se o hezké zpestření pro lidi všech věkových kategorií. Potřebujete jen trochu času na organizaci a přípravu jídla, vhodné místo a pěkné počasí. To je osvědčený recept na ideální piknik.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat