Názor druhých důležitější než cokoli jiného

To, jak se chováme v dospělosti, je často výsledkem zážitků z dětství. Zajímá vás, co si o vás myslí vaše okolí? To může mít i dlouhodobé příčiny.

Ve skutečnosti by pro nás mělo být nejdůležitější, jak se vidíme my sami. Ale když se podíváme na realitu, pořád je to hodně o vnějším hodnocení. Myslí si ostatní, že jsem krásná? Co říká můj kolega z práce na mou pečlivě připravenou prezentaci? Je na mě můj otec hrdý? Pokud se silně soustředíte na názory jiných lidí, mohou ležet příčiny tohoto chování již ve vašem dětství.

Odmítnutí

Pokud dnes tvrdě pracujete, abyste potěšili ostatní, možná jste někdy ve svém životě zažili odmítnutí. Pokud jste byli vyloučeni a nikdy jste se necítili, jako byste někam patřili, může to zanechat trvalý dojem – a ne zrovna příjemný. Proto nyní vynakládáte ještě větší úsilí, abyste přijali povzbuzení od ostatních.

Kritika

Není to tak drastické jako odmítnutí, ale stále velmi tvrdé: Pokud jste ve svém dětství museli snášet spoustu kritiky a nikdy nebylo nic dost dobré, pravděpodobně vás to trápí ještě dnes. Při svých každodenních činnostech hodně přemýšlíte nad možnou negativní zpětnou vazbou a jednáte tak, abyste své okolí potěšili – a ne podle toho, jak byste si to přáli.

Přísná „dokonalost“

Pokud jste vyrostli s určitými ideálními obrazy, pravděpodobně se od nich ještě dnes těžko osvobozujete. Může jít o vzhled, vnitřní hodnoty a také žádoucí výkon. Pokud nemáte vzor v tom smyslu, že „každý je jiný“, je pro vás pravděpodobně důležitější, jak vypadáte navenek než pro ostatní lidi, kteří svou individualitu považují za silnou stránku.

Pochvala za úspěch

Pro děti je zvláště důležité, aby nebyly chváleny jen za úspěchy – vždyť jen pokusy a neúspěchy přinášejí zkušenosti a dobrý učební obsah. Pokud jste však dostali jen hezká slova, když jste něco udělali „správně“ a byli úspěšní, nenaučili jste se, že nejdůležitější je „zkusit to“ a ne jen „mít dobrý výsledek“. Proto nyní kladete rovnítko mezi pozitivní vnější dopad a úspěch, místo abyste se dívali na cestu, jak se tam dostali.

Srovnávání

Mezi sourozenci, mezi kamarády, ve škole: už v raném věku se začínáme poměřovat a jsme srovnáváni s ostatními. Pokud toto chování silně převažuje také doma, rychle vzniká pocit konkurence. Nikdy nejde jen o váš výkon nebo vzhled, ale vždy o to, jací jsou ostatní. Osvobodit se od toho může být obtížné.

Méně vnějšího dopadu a více sebelásky

Pokud věnujete velkou pozornost svému vnějšímu vzhledu, prvním důležitým krokem je si toho všimnout a zeptat se sami sebe, proč. Jakmile na to přijdete, jde o to osvobodit se od tohoto automatického způsobu myšlení. Raději se zamyslete nad tím, které myšlenky vám pomáhají a jsou zdravější – často pomůže získat důvěryhodnou osobu nebo odbornou pomoc. Pokud se vám postupně podaří vyvinout nový způsob myšlení, osvojit si jej a následně implementovat, budete se brzy cítit svobodnější a šťastnější.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:34
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:31
58 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:47
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat