Poznejte zdravý vztah

Důvěra, otevřenost, respekt a náklonnost jsou klíčové. Dobré sociální vztahy jsou zásadní pro optimální zdraví, a to jak mentální, tak fyzické. Lidé se zdravými vztahy mívají lepší zdraví a užívají si delšího života. Jak poznáte zdravý vztah?

Žádný vztah není dokonalý, každý má kombinaci zdravých a nezdravých vlastností. Zatímco nezdravý vztah asi pozná každý z nás, říct, že ten váš vztah je skutečně zdravý, dokáže pravděpodobně jen málokdo.

Každý člověk má jiné potřeby. Někdo potřebuje více otevřenosti, jiný zase projevy lásky. Ve zdravých vztazích jsou ale uspokojeny potřeby každého člověka. Existují ale některé vlastnosti, podle kterých zdravý vztah od nezdravého odlišíte spolehlivě.

Důvěra

Důvěra je klíčovou součástí zdravých vztahů. Na schopnost důvěřovat druhým má velký vliv to, jak moc jste schopni si druhého pustit k tělu. Jinými slovy, vztahy prožité v raném věku pomáhají utvářet očekávání člověka ohledně budoucích vztahů. Pokud byly vaše minulé vztahy bezpečné, stabilní a důvěryhodné, je pravděpodobnější, že budete důvěřovat lidem v budoucích vztazích. Pokud však byly vaše minulé vztahy nestabilní a nespolehlivé, možná budete muset v budoucnu vyřešit své problémy s nedůvěrou.

Důvěra vzniká také tím, jak se k sobě dva lidé chovají. Když vidíte, že se k vám ten druhý chová dobře, je spolehlivý a bude tu, když ho budete potřebovat, je pravděpodobnější, že si k němu vybudujete důvěru. Jak tato důvěra roste, vztah se stává větším zdrojem pohodlí a bezpečí. Pokud máte pocit, že musíte věci před druhým skrývat, může to být proto, že vám chybí tato základní důvěra. 

Otevřenost a sdílnost

Další charakteristikou zdravých vztahů je pocit, že můžete být sami sebou. Různé páry mají různou úroveň otevřenosti a „sebeodhalení“ – to druhé se týká toho, co jste ochotni o sobě sdílet s jinou osobou. Nikdy byste neměli mít pocit, že musíte skrývat svá hlediska nebo měnit, kdo jste.

Na začátku vztahu se můžete držet zpátky a dávat si větší pozor na to, co jste ochotni prozradit. Postupem času, jak se zvyšuje intimita vztahu, začnou si partneři navzájem odhalovat více ze svých myšlenek, názorů, přesvědčení, zájmů a vzpomínek. Být k sobě otevření vám pomůže cítit se jako pár více propojeni a zároveň podpoří větší důvěru.

To neznamená, že se musíte o každou věc podělit se svým partnerem. Každý jedinec má své vlastní soukromí a prostorové hranice. Nejdůležitější je, zda každý z partnerů může pohodlně sdílet své naděje, obavy a pocity, pokud bude chtít. 

Zdravé hranice

I když váš partner může mít jiné potřeby než vy, je důležité najít způsoby, jak dělat kompromisy a zároveň zachovat své hranice. Hranice nejsou o tajemství. Zdravé hranice jsou jedinečné pro každého jednotlivce a každý pár. Určují, co budete a nebudete ve vašem vztahu akceptovat. Mezi příklady zdravých hranic patří domluva, že si navzájem neslídíme po telefonech, dáváme si čas a prostor na přátelství mimo manželství a respektujeme svůj osobní prostor.

Vzájemný respekt

Ve zdravých vztazích sdílejí lidé i stejnou úroveň vzájemného respektu. Neponižují ani nesnižují jeden druhého a nabízejí podporu a bezpečí. Vzájemnou úctu můžete projevovat nesčetnými způsoby, jako například naslouchat si, odpouštět si chyby, zajímat se o partnera a podporovat jeho snahy a koníčky, ale i umožnit si mít svou vlastní individualitu.

Láska a náklonnost

Zdravé vztahy se vyznačují láskou a náklonností. Vztah často začíná vášnivou láskou nebo intenzivní touhou, silnými emocemi a potřebou udržovat fyzickou blízkost. To se nakonec promění v soucitnou lásku, která se vyznačuje pocity náklonnosti, důvěry, intimity a závazku. Počáteční vášeň, která označuje začátek nového vztahu, má tendenci časem opadat. I když se intenzivní pocity brzy vrátí na normální úroveň, páry ve zdravých vztazích jsou schopny postupně budovat hlubší intimitu.

Je důležité si uvědomit, že fyzické potřeby jsou u každého jedince jiné. Neexistuje správná míra náklonnosti nebo intimity, která by platila pro každého. Klíčem ke zdravému vztahu je, že oba partneři jsou spokojeni s mírou náklonnosti, kterou sdílejí.

Dobrá komunikace

Zdravé a dlouhodobé vztahy – ať už přátelství nebo milostná partnerství – vyžadují schopnost dobře komunikovat. Umět komunikovat neznamená nemít žádné konflikty. Znamená to umět efektivně řešit názorové rozdíly. Když ke konfliktům dojde, umět se vyhnout osobním útokům. Zůstat ke svému partnerovi ohleduplní a empatičtí, když diskutujete o svých myšlenkách a pocitech a pracujete na řešení.

Dávat a brát

Pevné vztahy jsou přirozeně reciproční. Není to o udržování skóre nebo pocitu, že dlužíte druhé osobě. Děláte věci jeden pro druhého, protože to opravdu chcete. To také neznamená, že dávat a brát ve vztahu je vždy 100% stejné. Někdy může jeden z partnerů potřebovat více pomoci a podpory. V jiných případech může jeden z partnerů prostě raději převzít více pečovatelské role. Taková nerovnováha je v pořádku, pokud je každý člověk v souladu s dynamikou a oba partneři dostávají podporu, kterou potřebují.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat