Nastavte narcistní tchyni jasné hranice

Rodinné vztahy jsou komplikované – a co teprve ty rodiny, které vyvdáme! Najednou se spojují dva mnohdy naprosto odlišné přístupy k životu. Potýkat se s narcistní tchyní však přináší nový rozměr komplikací, které mohou být pro všechny zúčastněné velmi vyčerpávající. 

Zatímco narcistická porucha osobnosti je formální diagnóza, narcismus v povaze často nelze lékařsky určit. Je to proto, že mnoho narcistů plně nechápe problém se svým chováním nebo charakterem, tudíž nemají potřebu navštívit lékaře.

Existují klíčové znaky a charakteristiky toho, že máte co do činění s narcisem, včetně absence výčitek svědomí, nedostatku viny nebo empatie nebo nedostatku odpovědnosti. Mohou také promítat svou nejistotu na ostatní a obviňovat druhé. Často jsou sobečtí a vykazují kontrolní chování.

Vlastnosti narcistní tchyně

Obecně lze říci, že narcisté jsou velmi zaměřeni sami na sebe, což je často na úkor ostatních. Může se to projevovat jako obviňování, vyhýbání se osobní odpovědnosti, sobecké jednání, využívání manipulativních taktik, aby dosáhli svého, a neschopnost vidět perspektivu druhého. 

Konkrétní narcistické rysy nebo chování, které můžete u své tchyně pozorovat, jsou následující: Zpočátku je velmi okouzlující a charismatická, aby získala vaši náklonnost. Jakmile vás má ale v hrsti, začne vás obviňovat – třeba z toho, že jí berete její milované dítě. Za své chování se nikdy neomluví, naopak je agresivní, pokud nejdou věci podle jejích představ. Neuznává žádné hranice a vkládá se do života svých dětí a jejich vztahů.

Vliv narcistické tchyně na chod rodiny

Jednání s narcistickou tchyní může v romantickém vztahu způsobit nesmírný stres a opakující se hádky. Jsou často nejistí a žárliví, a z tohoto důvodu vytvoří konflikt mezi vámi a vaším partnerem tím, že vás budou kritizovat, šířit falešné narativy a podkopávat vztah. To může být emocionálně a psychicky vyčerpávající, zvláště pokud váš partner popírá toxické vlastnosti své matky. Neustálé dokazování, pocit úzkosti nebo nevědomost, co očekávat od své tchyně, může poškodit vaše duševní zdraví.

Nastavte si pevné hranice

Tento cyklus může pokračovat, dokud to jedna z vás nevzdá – a spíš to budete vy. Proto je důležité, abyste se vy i váš partner sjednotili a nastavili jasné hranice. To posílí váš vztah a vytvoří silný signál. Některé praktické strategie, jak stanovit hranice, zahrnují naučit se říkat ne a nemít pocit, že se musíte podvolit žádostem, požadavkům nebo nerealistickým očekáváním, která na vás vaše tchyně může mít.  

Stanovení a prosazování hranic s vaší tchyní může být postupný proces a může nějakou dobu trvat, než uvidíte jeho účinky.  

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:02
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:12
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:16
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat