Narcistní partner se jen tak nezmění

Láska sice hory přenáší, ale s narcismem nehne ani o píď. Kdo se s takovou osobností narodí, ten si ji nese po celý svůj život. Koho to ovlivní nejvíce?

Znáte se už nějaký ten pátek a váš vztah je zalitý slunečními paprsky. Občas vás partner sice překvapí něčím, co řekne nebo udělá, ale považujete to za drobnosti, kterým není třeba věnovat zvláštní pozornost. Ten muž vám připadá dokonalý, a pokud má nějaké „mouchy“, věříte, že se časem srovnají. Jenže co když je narcista? V takovém případě se změnou chování určitě nepočítejte. A pokud přece, tak možná spíše k horšímu.

Ani láska s ješitností nehne

Narcismus je psychologický fenomén, který se vyznačuje nadměrnou sebeláskou, obdivem k sobě samému, arogantním vystupováním a přehnaným pocitem vlastní důležitosti (1). Název této „poruchy“ má kořeny v řecké mytologii, kde se mladík jménem Narcis zamiloval do svého vlastního odrazu, který spatřil ve studánce. Jeho posedlost byla tak silná, že se naklonil až příliš blízko k vodě, což vedlo k tragickému pádu do hlubin a následnému utonutí. Tento mýtus popisuje narcistní ješitnost lépe než cokoli jiného. Její hrany se časem mohou trochu otupit, ale říznout se o ně můžete pořád.

Jsou věci, co se nemění

I nedávná švédská studie (2) zahrnující 37 tisíc účastníků vedená psychologem, vědcem a specialistou osobnostních rysů Ulrichem Orthem potvrdila, že jedinci, kteří v dětství vykazují vyšší úroveň narcismu, si tuto tendenci obvykle udrží i v dospělosti – jen se svůj vrozený nedostatek empatie naučí trochu kompenzovat. „Toto chování neovlivňuje pouze osobu samotnou, ale také pohodu jednotlivců, se kterými přichází do styku, jako jsou partneři, děti, přátelé, spolupracovníci a zaměstnanci,“ vysvětluje uvedený odborník. „Platí to pro velmi dlouhá časová období, což dokazuje, že narcismus je stabilní osobnostní rys, který celoživotně zasahuje do celých rodin,“ uvedl Ulrich Orth v samostatném prohlášení pro Americkou psychologickou asociaci (3). Zjednodušeně řečeno – nikdo z toho „nevyroste“.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Narcismus, (2) www.en.apa.az/social/narcissists-mellow-with-age-study-suggests-442524, (3) www.apa.org/news/press/releases/2024/07/narcissism-decreases-with-age






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:31
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:16
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat