Emocionální manipulace ve vztahu

Rozpoznat manipulaci ve vašem vlastním vztahu může být obtížné, protože mohla začít velmi nenápadně. Postupem času se manipulativní chování může stát součástí každodenní dynamiky vašeho partnera. Jak rozpoznat příznaky emocionální manipulace a jak na ni reagovat?

Manipulace je duševní zkreslení a emocionální vykořisťování k ovlivňování a ovládání druhých. Záměrem je mít moc a kontrolu nad ostatními, aby dostali to, co chtějí.

Někdo, kdo s vámi manipuluje, zná vaše slabosti a použije je proti vám. Pokud od vás osoba provádějící manipulaci dostává to, co chce, manipulace bude pokračovat, dokud se nerozhodnete, že musí skončit a aktivně a záměrně ji ukončíte.

Známky manipulace ve vztahu

Pokud ve vás někdo neustále vyvolává pocit emocionálního vyčerpání, úzkosti, strachu nebo pochybností o svých vlastních potřebách, myšlenkách a pocitech, možná máte co do činění s emocionální manipulací. Projevy manipulace mohou být následující:

Gaslighting

Gaslighting je o lži, obviňování z věcí a podceňování toho, co cítíte. Příkladem manipulace ve formě gaslightingu mohou být fráze jako: „Jsi blázen“ nebo „Jsi příliš citlivý“.

Takový člověk se ve vás snaží vyvolat pocit, že nemáte právo se vyjadřovat a že vaše pocity a emoce nejsou skutečné nebo platné. Popírají jakékoli provinění z jejich strany a získávají kontrolu nad tím, co si myslíte a co děláte.

Pasivně-agresivní chování 

Na rozdíl od přímé komunikace, člověk, který se chová pasivně-agresivně nedává najevo, jak se skutečně cítí. Váš partner může používat taktiku vyhýbání se. Sarkasmus může být dalším znakem pasivně-agresivní komunikace.

Například osoba, která se chová pasivně-agresivně, se může snažit upoutat pozornost příliš dramatickými gesty. Mohou použít nezralé emocionální reakce, abyste se jich zeptali, co se děje.

Lži a obviňování

Někdo, kdo je emocionálně manipulativní, se s největší pravděpodobností vyhne převzetí odpovědnosti za své činy. Bezostyšně lžou nebo zveličují věci, aby se vylíčili v pozitivnějším světle. Mohou dokonce přesunout vinu na vás, což vás přiměje pochybovat o sobě a o tom, co se vlastně stalo.

Ačkoli mnoho z nás říká „bílé lži“ nebo lži, které považujeme za neškodné, člověk, který je emocionálně manipulativní, bude pravděpodobně lhát, aby vás uvedl v omyl.

Love bombing

Milostné bombardování je dalším klíčovým znakem toho, že vámi partner manipuluje. „Bombardování“ se projevuje velkou náklonností na začátku vztahu. Někdo, kdo vás miluje, vás jedním dechem pochválí a uctívá a v dalším vás odhodí a znehodnotí.

Konečným cílem je kontrola – uvěznit vás v cyklu zneužívání a spoluzávislosti. Je to běžná taktika často používaná v násilných vztazích, kdy partner týrá a poté opakuje omluvy (jako dárky nebo sladká gesta), ale nikdy nenese odpovědnost ani nezmění své chování. Milostné bombardování může vést k dalšímu manipulativnímu chování, jako je gaslighting a nátlak.

Hrozby a nátlak

Pokud vás partner nutí – pomocí hrozeb nebo násilí, abyste něco udělali – je to emocionálně manipulativní. Váš partner vám může například vyhrožovat, že vás opustí, když nebudete souhlasit přesně s tím, co po vás chtějí.

Nebo vyhrožuje tím, že si ublíží. Používají hrozbu sebepoškozování, aby vás přiměli udělat to, co chtějí. Mohou a nemusí si ve skutečnosti ublížit – ale sebepoškozování by se mělo vždy brát vážně. Můžete povzbudit svého partnera, aby vyhledal pomoc, a přitom stále vynucovat hranice mezi sebou a jimi, abyste ochránili svou emocionální a fyzickou bezpečnost.

Tichá domácnost

Dalším znakem emocionální manipulace je, když se od vás partner stáhne. Přestanou s vámi mluvit, pokud děláte něco, co nechtějí. Mohou vám odepřít informace, náklonnost nebo dokonce sex, aby vás „potrestali“, dokonce i za něco bezvýznamného.  

Izoluje vás od rodiny a přátel

Osoba, která vás chce ovládat, se může pokusit přerušit váš kontakt s přáteli a rodinou, zvláště pokud někdo z vašich blízkých k němu vyjadřuje odpor nebo nedůvěru. Nebo se naopak může pokusit získat podporu vaší rodiny a přátel ve svůj vlastní prospěch. Pokud například váš partner ví, že ho chcete opustit, může se pokusit přesvědčit vaši rodinu nebo přátele, aby vám řekli, že s ním máte zůstat.

Jak reagovat na manipulativní chování

Manipulace a další formy emocionálního zneužívání nemusíte tolerovat ani přijímat od partnera – nebo kohokoli jiného ve vašem životě. Je důležité pochopit, že manipulace je formou citového vydírání, a naučit se na ni reagovat.

Rozpoznat emocionální manipulaci může chvíli trvat, ale když to uděláte, nechovejte se, jako by to nebyl velký problém. Emocionální manipulaci je třeba řešit, ať už jste cílem nebo pachatelem.

Zvažte upřímný a přímý rozhovor. Pokud jste manipulováni, můžete uvést konkrétní příklady chování a toho, jak vás ovlivňuje. Buďte konkrétní v popisu forem manipulace a svých pocitů v reakci na ně.

Vyhledejte pomoc

Je důležité nastavit hranice v každém vztahu, ale zvláště pokud je někdo emocionálně manipulativní. Zkuste s partnerem diskutovat o tom, co je přijatelné chování a co ne. Musíte také nastavit konkrétní důsledky hranic.

Když manipulace přetrvává, terapeut vám může pomoci rozhodnout, kde nastavit zdravé hranice a jak vědět, kdy v případě potřeby odejít od manipulativního člověka.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro vás a vaše blízké založený na otevřené komunikaci a emocích. Pokud máte v plánu promluvit si o něčem důležitém se svým partnerem nebo rodinou, nyní je ta správná doba. Berani, kteří jsou nezadaní, mohou oček... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat