Odmítnout někoho můžete i pěkně

Každý z nás to zažil – někdo vás pozval na rande, ale vy tu jiskru necítíte. Taková situace může být velmi nepříjemná. Nechceme být krutí, ale jít s ním na rande ze soucitu také nikam nevede. Klíčem je být laskavý, ale pevný a říkat „ne“, když to myslíte vážně.

Odmítnutí v jakékoli formě může být zraňující, takže způsob, jakým někoho odmítneme by měl být jemný, ale férový. Staré klišé "To není tvoje vina, můžu za to já." Nechá člověka dlouho přemýšlet, co se vlastně stalo.

Proč je důležité říkat „ne“

Mnoho lidí se snaží říct „ne“, nastavit a udržet své hranice ve vztazích. Je těžké někoho odmítnout, i když s ním nechcete chodit. Pokud se však na to necítíte, vyjít si s někým na rande ze soucitu nikomu neprospěje. Pro začátek je to ztráta času a energie všech.

Kromě toho předstírání zájmu nebo souhlas s něčím, co nechcete, také ohrožujete vaši integritu. Je důležité být věrný sám sobě a svým pocitům a stát si za svými potřebami. Říct „ne“ a stát pevně na svých hranicích ukazuje respekt k sobě i k druhé osobě.

Laskavě někoho odmítnout se snadněji řekne, než udělá. Zde je několik strategií, které vám mohou pomoci:

Odmítnutí prvního rande

Odmítnout první rande je jednodušší, pokud to není někdo, koho velmi dobře znáte. Nejste příliš emocionálně zapojení, takže postačí jednoduchá a přímá reakce. Když odmítnete první rande, zkuste použít tyto tipy:

I když toho člověka odmítáte, můžete mu poděkovat za to, že vás pozval.

Vždy je lepší jednat na rovinu než hrát na ostych.

Výroky „já“ se zaměřují na vás, takže nikoho neobviňujete ani nekritizujete. Můžete použít věty „Právě teď nehledám rande“ nebo „Momentálně se soustředím na svou práci a nemám zájem o vztah.“ pokud jsou tyto věci pravdivé.

Pamatujte, že nic nemusíte podrobně vysvětlovat. Stačí jednoduchá a zdvořilá reakce.

Neříkejte „Možná jindy“, pokud to nemyslíte vážně. Buďte jednoznační, abyste předešli budoucím zmatkům a nedávali plané naděje.

Nezapomeňte se k druhému chovat s respektem a empatií.

Odmítnutí dalších setkání

Odmítnout následné rande může být těžší, protože jste s danou osobou strávili nějaký čas. Jste v nepříjemné pozici, kdy chtějí navázat spojení, ale vy to tak necítíte.

Začněte tím, že jim poděkujete za pozvání a projevíte uznání za čas, který jste spolu dosud strávili.

Sdílejte své pocity jemně, ale upřímně.

Pokud se na to cítíte, stručně vysvětlete, proč si myslíte, že to nevyjde. Nezapomeňte používat výroky „já“, které se zaměřují na vaše osobní preference, spíše než obviňovat.

Můžete uznat pocity člověka a jeho pozitivní dopad na váš život a dát mu najevo, že si vážíte toho, co jste získali.

Dokončete své odmítnutí laskavým gestem nebo komentářem, abyste zmírnili ránu. Můžete například říci „Myslím, že jsi skvělý člověk a doufám, že najdeš to, co hledáš.“

Když je v pořádku nebýt milý

Zde je několik situací, kdy je vhodné nebýt milý nebo vstřícný, a jak byste místo toho měli reagovat:

Nebere „ne“ jako odpověď

Pokud vás někdo neustále obtěžuje a znovu vás žádá o rande poté, co jste jasně a definitivně odmítli, je v pořádku být přímější a důraznější.

Snaží se s vámi manipulovat

Pokud se vás pokouší obvinit nebo vmanipulovat do rande tím, že říkají věci jako „Nikoho jiného už si nenajdu“, rázně diskusi utněte.

Překračují vaše hranice

Když někdo překračuje nebo porušuje vaše hranice, když budete milí, jen zhoršujete svoji situaci. Pevné prosazení svých hranic je zásadní pro vaši pohodu a sebeúctu.

Znepříjemňují vám život

Pokud se kvůli osobě, která vás pozve na rande, cítíte nepříjemně, neváhejte být přímočarý. "Ne, děkuji a upřímně řečeno, tvé chování mi je nepříjemné." V takovém případě zvažte nahlášení jejich chování.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:34
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:09
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat