Naučte se spolupracovat i s nepříjemnými kolegy

Všichni máme nějakého kolegu, kterého prostě nemůžeme vystát. Někdy je docela těžké s takovým člověkem harmonicky spolupracovat. Jak zvládnout v práci spolupracovat s lidmi, se kterými si prostě nerozumíme?

I když máme svoji práci rádi, někteří kolegové jsou bohužel strašně otravní a pravidelně nás přivádějí k šílenství. Než se však rozhodnete poohlédnout po jiném zaměstnání, měli byste se pokusit najít způsoby, jak s těmito lidmi vycházet. Možná si lámete hlavu nad tím, jak s tímto člověkem vydržíte další den. Abychom vám poskytli tu nejlepší možnou podporu, máme pro vás pár tipů, jak si nejlépe poradit s obtížnými kolegy, aniž byste museli rovnou měnit zaměstnání.

Jak mohou být tak nepříjemní?

V životě se často setkáváme s lidmi, kteří nás nutí rozhodit rukama a oprávněně se sami sebe ptát: Jak můžeš být tak nepříjemný? Dobrá věc je, že tyto lidi můžeme obvykle jednoduše vymazat ze svého soukromého života a už se s nimi nemusíme nikdy setkat.

Bohužel v profesionálním kontextu to není tak jednoduché. O tom, kdo se stane naším novým kolegou a kdo se připojí k týmu, většinou moc nerozhodujeme. I když tito lidé mohou mít co nabídnout profesně, mezilidské vztahy jsou spíše špatné.

Je také v pořádku, nebýt kamarád s každým v práci. Koneckonců nechodíte tam s úmyslem rozšířit si okruh přátel. Přesto je velkým bonusem, pokud si s kolegy v soukromí dobře rozumíte a jste naladěni na stejnou vlnu. Pokud je to ale úplně naopak a on nebo ona vás neustále přivádí k šílenství, může to mít velmi velký vliv na vás, vaši pracovní morálku a motivaci. Lidé, kterými se pravidelně obklopujeme, mají obrovský vliv na to, jak se cítíme.

Tipy, jak si s nimi poradit

Takže máte bohužel tu smůlu, že máte v týmu těžkého kolegu – co teď? Dáme vám pár tipů, jak se s těmito lidmi vypořádat a v ideálním případě i situaci zlepšit.

Zůstaňte zdvořilí

Bez ohledu na to, co se stane, zachovejte klid a respekt. To může být docela náročné, když vám obtížní kolegové neustále ukazují, že to evidentně neberou tak vážně a rádi překračují hranice. Přesto se zdržte pomlouvání, předvádění nebo snižování se na jejich úroveň. Takto nezmůžete nic a nevěnujete převážně dětskému chování více pozornosti, než si zaslouží.

Přesuňte pracovní plochu

Někdy je moudřejší opustit hřiště pro svůj vlastní klid. Tím nemyslíme, že byste si měli hledat jinou práci. Někdy je však možné zvolit jiné umístění stolu a vytvořit tak trochu větší odstup. Pokud musíte každý den pracovat přímo vedle obtížného kolegy, je prakticky nemožné toto chování jednoduše ignorovat. Měli byste proto omezit kontakt na minimum. Možná je na vašem novém pracovišti prostě lepší světlo nebo příjemnější vzduch – zní to věrohodně, že?

Promluvte si

Samozřejmě musíte zkusit i tuto možnost. Pokud dojde ke konfliktu, konverzace je prostě nejúčinnější metodou, jak dosáhnout zlepšení. Zůstaňte objektivní, klidní, neutrální a nebuďte osobní. Samozřejmě záleží také na tom, jak kolega snáší kritiku. To v konečném důsledku určuje, jak úspěšná bude vaše konverzace, ale poté si můžete být jisti: nemůžete za nic a všechno jste udělali správně. I když na vaše výroky momentálně reaguje dost zmateně a vše odmítá, tato informace v něm něco spustí a snad přispěje ke zlepšení.

Nebojte se jít za šéfem

Někdy bohužel není jiná cesta. Pokud jste v koncích, vyzkoušeli jste již všechny ostatní možnosti a váš obtížný kolega stále neudělal nic pro zlepšení svého chování, je nutné promluvit si se šéfem dalším krokem. To nemá nic společného s plíživým nebo záludným chováním. Je jedním ze zájmů vašeho nadřízeného by mělo být podporovat produktivitu v týmu – a ta rozhodně nebude vysoká, pokud tam bude někdo, kdo ovlivňuje všechny ostatní, nebo dokonce jen vás.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přináší příležitosti k osobnímu růstu a sebepoznání. Vliv planet naznačuje, že byste se mohli cítit energičtější a motivovanější než obvykle, což je ideální pro zahájení nových projektů nebo dokonče... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:53
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:51
27 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:18
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat