Každý vztah vás může něco naučit

Rozdávat rady přátelům o vztazích je pro vás pravděpodobně přirozené. Z dálky může být snadné vidět partnerské problémy. Dokážete však stejně detailně rozebrat i svůj vztah? Podívejme se na pět typů vztahů a na to, co se z nich můžete naučit.

V průběhu života vytváříme nejrůznější spojení s ostatními lidmi. Některé z nich jsou pozitivní vztahy, které nám pomáhají cítit sounáležitost. Jiné mohou být méně užitečné, nebo mohou mít dokonce negativní účinky na naše duševní zdraví a pohodu. Chcete-li lépe porozumět těmto vztahům, může být užitečné dozvědět se více o různých typech vztahů, které člověk může mít. 

Nezávislý pár

Tato dvojice může být mírně matoucí. Mohou nebo nemusí mít děti a jsou v oddaném partnerství, ale zřídka je vidíte spolu. Udržovat si nezávislé koníčky, a dokonce i přátelství ve vztahu může být zdravé. Takže skutečnost, že vidíte svou drahou polovičku obědvat se svými přáteli, zatímco vy vyrážíte do kopců na horském kole, je známkou toho, že respektujete vášně toho druhého a potřebu prostoru.

Možná také znáte pár, který se na večírcích prezentuje odděleně. I to je známkou toho, že jsou ve vztahu sebevědomí a jistí. Co nevidíte, je čas, který se rozhodnou strávit jeden s druhým. A ten je pak více než pravděpodobně intimní, angažovaný a zajímavý – koneckonců toho mají hodně co dohánět a sdílet.

Pár plný energie

Jsou to nejlepší praktické dvojice. Žonglování s prací, sportem a výchovou dětí není pro ty dva žádný problém. Své plány mají seřazené a jejich domácnost běží jako dobře namazaný stroj. Mohou dokonce spolupracovat navzájem nebo spolu vlastnit firmu.

Neměli byste se nechat zmást a myslet si, že jde o vztah založený na pohodlí. Toto duo je plně oddané a komunikuje spolu jako profesionálové. Tvrdou práci už udělali. Zmapovali si své cíle (osobní a rodinné), měli jasno ve svých potřebách a přáních a pak udělali kompromis ve věcech, aby se ujistili, že jsou oba spokojeni se současným stavem.

Co se od nich můžete naučit? Zapište si, čeho chcete v příštích pěti letech dosáhnout. Přimějte ho, aby udělal totéž. Jaký je plán? Jak můžete dosáhnout cílové čáry tím, že se budete vzájemně podporovat? Pak si udělejte pořádek a najděte způsob, jak to udělat. Sepište smlouvu, aby to bylo oficiální. Právě jste udělali první kroky k tomu, abyste se stali fungujícím párem. Ale nezapomeňte si naplánovat nějaký čas na intimitu. Samá práce a žádná zábava neudělá nikoho šťastným. 

Pár s rodinou na prvním místě

Mají velké srdce a jejich domov je vždy plný přátel a rodiny. Nemají problém uspořádat improvizovanou večeři. Jejich přístup k životu hraničí s chaosem.

Možná to není vaše rychlost, ale to, co tento pár má, je schopnost být flexibilní. Upřednostnili své děti a přátele, protože to je to, co z nich dělá pár. Neřeší maličkosti a naučili se, že změna plánů v krátké době přináší výhody. Brání jim uvíznout na cestě. Sílu čerpají z vyšperkování svého vztahu pevnými pouty, které jim přináší rodina a přátelství.

Některé páry považují za náročné spojit rodinu a přátelství, ale tento pár to dokázal a sklízí ovoce. Zpočátku vám to může připadat trapné a trochu nucené, ale snažte se představit svého partnera více než jen svému vnitřnímu kruhu. Vytvářejte příležitosti pro svou širší rodinu a přátele, aby se navzájem poznali nad rámec zdvořilého potřesení rukou.

Páry se silným názorem

Vzájemně si vyznávají lásku a uznání, ale tento pár se k sobě obvykle chová spíše jako sourozenci než jako partneři. Neustálé neshody mohou být pro své okolí vyčerpávající, ale pro ně to funguje.

V tomto typu vztahu není nic ztraceno. Jejich konverzace sem a tam naznačují, že se ve vztahu cítí bezpečně. Dokud hádky neklesnou do zlehčování, obviňování nebo šikany, cítit se dostatečně bezpečně, abyste byli ke svému partnerovi upřímní, je pozitivní věc. Dalším pozitivním aspektem je, že uvolnění pocitů dává méně příležitostí k tomu, aby se nahromadila hluboká zášt a nakonec explodovala.

Ale je třeba najít střední cestu. Argumenty je třeba formulovat produktivně. Máte mini neshodu, oba máte svůj názor a ideálně dojdete ke kompromisu. Tak to dělají dospělí! Vztah je zdravý, pokud se poté mohou dobře zasmát svému neštěstí.

Pokud se ve vašem vztahu vyhnete konfliktům, možná by to, že si s partnerem promluvíte o maličkostech, mohlo nastartovat novou, pozitivní linii komunikace. Udržení zdravého vztahu závisí na komunikaci, a ta je klíčová. Je důležité přijmout, že dialog bude příležitostně zahrnovat neshody. Jak to udělat správně? Mluvte, ale také se naučte umění naslouchat.

Hledači dobrodružství

Všichni znají tento pár. Zdá se, že právě oni se vyhnuli nudě a monotónnosti, které se do vztahu nevyhnutelně vkrádají. Nikdy neztratili jiskru a vždy se zdá, že dělají něco nového a zajímavého. Zvenčí to může vypadat, že jsou to spontánní zamilované děti, ale tvrdě pracují na tom, aby to tak zůstalo.

Vědí, že jejich vztah musí být poháněn energií jiných lidí a zážitků, jako je cestování, skvělé jídlo a dobrodružství. Mají koníčky a zájmy, které je živí.

Účast na jakékoli nové aktivitě s partnerem zaplavuje mozek stejnými hormony, kterým byl vystaven, když se poprvé setkali. Nemusíte každý víkend skákat bungee jumping. Ale malá změna věcí mezi vámi udrží vzrušení. Udržování zajímavého vztahu a budování nezapomenutelných okamžiků je klíčem k tomu, abyste zůstali ve spojení se svým partnerem.

Co v práci?

Komunikace, důvěra, respekt a nezávislost... to vše jsou slova, která jsme pochopili a která tvoří rámec zdravého vztahu. Ale ve hře je mnohem víc.

Mít vhled do osobnosti, potřeb a emočního složení vašeho partnera znamená, že můžete oddělit danou situaci od vztahu. Pokud mají nevrlou náladu, protože jsou například v práci ve stresu. To není vaše vina. Jak můžete podpořit svého partnera ve stresujícím období? Pokud toto myšlení přiřadíte většině problémových míst ve vašem vztahu, budete zruční v hledání řešení, spíše než abyste trvali na dramatu okamžiku.

Vzájemnost je schopnost rozpoznat, že oba máte své vlastní potřeby, které existují mimo vztah. Možná je pro vás každodenní cvičení nutností. On by byl možná radši, kdybyste na gauči sledovali Netflix. Ani jeden z vás nemusí tuto bitvu vyhrát. Ale pokud ani jeden z vás není ochoten sdílet to, co potřebuje ten druhý, neexistuje způsob, jak se domluvit na kompromisu.

Konečně, schopnost regulovat své emoce je dovedností ve vztahu, která vás dostane daleko. Ne každý se narodil s emoční inteligencí, ale to neznamená, že si tento sval nemůžete vybudovat. Cvičení dělá mistra. Počítejte do deseti, než partnerovi odpovíte, pokud cítíte, že budete reagovat negativně. Pokud se jedná o větší problém, zhluboka se nadechněte, vyspěte se a čelte problému až druhý den.

Když rozeberete pět typů vztahů, které jsme profiltrovali, uvidíte, že všechny potřebné dovednosti jsou živé a fungují v každém ze scénářů. Svůj současný vztah můžete obrátit na správnou stranu tím, že do svého partnerství vložíte tyto zdravé postoje.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přináší příležitosti k osobnímu růstu a sebepoznání. Vliv planet naznačuje, že byste se mohli cítit energičtější a motivovanější než obvykle, což je ideální pro zahájení nových projektů nebo dokonče... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat