Podívejme se na vroubek vztahové anarchii

Je to láskyplný vztah, ale zcela se vymyká zajetým společenským normám a pravidlům. To je milostná anarchie, jež kombinuje zdánlivě nekombinovatelné.

Přátelské, rodinné a partnerské vztahy jsou základním prvkem lidského života, který formuje naše zkušenosti a ovlivňuje míru štěstí. Tradiční pohled na tato spojení často zahrnuje jasně definované role a očekávání, která mohou být někdy trochu omezující. Nebo ne?

Můj život, moje pravidla?

Co kdyby vám někdo řekl, že můžete vytvářet své osobní vazby bez pevných pravidel? Podle amerického certifikovaného psychoterapeuta a sexuologa Jesseho Kahna je to vlastně úplně jednoduché a stále vyhledávanější. „Vztahová anarchie je přístup, který se vyhýbá předem stanoveným strukturám a hierarchiím. Místo toho umožňuje jednotlivcům definovat své vazby podle vlastních podmínek a nepřejímá žádné společenské nálepky,“ objasňuje odborník. Jak by to mělo vypadat v praxi?

To si řekněte vy!

V tradičních romantických svazcích se běžně očekává romantika a pravidelný sex – to víme. U příznivců vztahové anarchie může dlouhodobé intimní spojení zahrnovat cokoli – možná romantiku, možná společné bydlení a sdílení financí, anebo také nic z toho. „Tento model se běžným strukturám vyhýbá a přesně neurčuje, co znamená být partner nebo přítel,“ dodává americká sexuální pedagožka Liz Powell. Otázkou je, zda je tohle pro vás to pravé.

Tři pravidla úspěchu

Vzhledem k tomu, že zmíněný přístup neobsahuje pevně stanovená pravidla, je každý vztah jedinečný. Tento model umožňuje lidem vytvářet spojení podle jejich vlastních potřeb a přání. Obecně se doporučuje řídit se třemi pravidly: přizpůsobovat, komunikovat a vytvářet prostor. Přizpůsobování znamená formování vazeb podle preferencí, komunikace zahrnuje otevřenou výměnu názorů i požadavků a vytváření prostoru spočívá v umožnění vztahům přizpůsobit se novým situacím, popisuje pedagožka Liz Powell.

Zdroj: www.womenshealthmag.com/relationships/a45467577/relationship-anarchy/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

87 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:23
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:28
94 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:21
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat