Lidé opakovaně se vracející do nefunkčního vztahu častěji trpí depresemi

Máte zůstat a dát partnerovi ještě šanci? Kolikátou už? Nebo bude lepší spálit mosty a posunout se dál? Myslete nejen na budoucnost, ale i své psychické zdraví, kterému neustálé návraty příliš nesvědčí.

Jeden týden jste zamilovaní až po uši, druhý se po obrovské hádce rozcházíte – a tak pořád dokola. Ne, rozhodně to nelze nazývat stabilním vztahem. A nejde v něm jen o nervy, ale i zdraví. Není na čase bouchnout do stolu a říct dost?

Když duše trpí

Nedávný výzkum (1) amerických vědců odhalil, že páry, které se pravidelně rozcházejí a znovu dávají dohromady, jsou náchylnější k depresím a úzkostem. Jeho autoři rovněž poukazují na to, že čím častěji k návratům a rozkolům dochází, tím více se jejich psychický stav zhoršuje. Proč se k sobě lidé vracejí, když to pokaždé dopadne stejně špatně?

Strach ze samoty i nedostatku peněz

Existuje několik důvodů, které z druhé šance dělají alespoň zdánlivě správné rozhodnutí. Většinou jde o nestabilní finanční situaci a obavy z osamělosti. Někteří jedinci také mají pocit, že do svazku investovali spoustu času a tuto investici by s definitivním odloučením od partnera ztratili. Jiní zase věří tomu, že se protějšek opravdu změní a vše bude konečně fungovat jako po drátkách. Odborníci v každém případě poukazují na to, že rozhodnutí o návratu by mělo být založeno na opravdové oddanosti, nikoli na pocitech povinnosti či snad nějaké pohodlnosti.

Všeho moc škodí

„Rozejít se a začít znovu není vždy špatné řešení,“ myslí si americký rodinný terapeut Kale Monk (2). Některým párům může tento cyklus pomoci vybudovat zdravější a angažovanější vztah. Na druhou stranu, pokud se to děje často, je to vlastně nezdravý vzor,“ podotýká expert. Australská odbornice na lásku Samantha Jayne poznamenává, že tohle celé jen nejen stresující, ale i prakticky neudržitelné. „Často se setkáváme s nerovnováhou, kdy jedna osoba hrozí odchodem, pokud nebudou splněny její podmínky. Ta druhá se jí snaží vyhovět, ale požadavky se neustále zvyšují. To vede k tomu, že jedna strana se neustále bojí opuštění, zatímco její potřeby nejsou naplněny,“ popisuje odbornice.

Zůstat, nebo navždy odejít?

Zvážení, zda je čas na definitivní konec, nebo opětovný vstup do pomyslné stejné řeky, je samozřejmě těžké. Zamyslete se, jestli vám současný stav přináší více štěstí, nebo spíše úzkosti a frustrace. Ujasněte si, jak vypadá vaše společná budoucnost a zda odpovídá vašim očekáváním. Je důležité probrat s partnerem možné změny a zhodnotit přínosy. „Pokud se rozhodnete pokračovat a řešit problémy, soustřeďte se na to, co máte společného i na vzájemné uznání. Obnovení důvěry je klíčové, ale také si stanovte jasné hranice a ujistěte se, že oba máte stejný cíl,“ doporučuje Samantha Jayne.

Zdroje: (1) www.munewsarchives.missouri.edu/news-releases/2018/0823-on-again-off-again-relationships-might-be-toxic-for-mental-health/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Ovesná kaše přes noc

5min
(1 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

25min
(21 hlasů)

Frittata s rajčaty

55min
(12 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat