Emocionální fáze rozvodu hvězdné Jennifer Lopez

Šok, hněv, smutek nebo objevování nové svobodné identity. Tohle všechno k rozvodu patří. Než budete zase cítit radost ze života, může to trvat déle než rok.

Měla to být největší láska všech dob a ten nejšťastnější milostný příběh, místo toho přišel rozvod symbolicky podaný na druhé výročí svatby. Vztah zpěvačky Jennifer Lopez a herce Bena Afflecka je oficiálně u konce, stejně jako v roce 2004, kdy se rozpadl poprvé. Oba si teď jistě procházejí řadou intenzivních emocí, které zažívá každý s podobnou zkušeností. Věděli jste, že cesta k přijetí celé situace a uzdravení zlomeného srdce má až šest fází?

Šok a zaslepení

První fáze rozvodu označovaná jako šok a popření trvá zhruba dva měsíce. Ať už jste čekali, že k tomu dojde, nebo vás to zaskočilo, bývá těžké uvěřit, že manželství končí. „Nedůvěra je přirozený obranný mechanismus, jak se vyrovnat s ohromujícími pocity,“ popisuje americká psycholožka a ředitelka traumatologického rodinného centra Briana Sefcik. Podle ní můžete cítit zaslepení a zanedbávat běžné rutiny, nebo se naopak snažit udržet starou realitu třeba nošením snubního prstenu. Důležité je dát si čas na truchlení a postupně se „uzemnit“.

Hněv, frustrace a snaha o návrat

Další nevyhnutelným vývojem je hněv, který se projevuje frustrací a záští vůči bývalému partnerovi. „Tyto emoce jsou velmi intenzivní a člověk by je měl správně usměrnit, třeba prostřednictvím fyzické aktivity nebo koníčku,“ doporučuje Briana Sefcik s tím, že je to nezbytná součást procesu hojení. Jakmile se vám uleví, přichází třetí fáze, ve které se můžete pokoušet rozvod zvrátit, což ale jen prodlouží emocionální zmatek. Plánujte raději vlastní budoucnost a nepřemýšlejte o scénářích „co kdyby“.

Smutek z reality

Podle Briany Sefcik se přibližně po osmi měsících od podání žádosti o rozvod dostavuje zase hluboký smutek vyvolaný prozřením do reality. „Toužíte po izolaci, a to jak fyzické, tak psychické. Společnost často stigmatizuje lidi za to, že se jim manželství nepodařilo udržet, což bývá nepříjemné a skličující,“ vysvětluje odbornice. Nestyďte se za vyhledání terapeuta, o pocitech se musí mluvit, ne je dusit v sobě! Aktuálně jste ve čtvrté fázi, ale pátá už klepe na dveře.

Nová éra, nové já

Jakmile se přibližujete k přijetí rozvodu, je klíčové přizpůsobit se nové životní etapě. „Zjistit, jak vypadá váš nový život, je proces vyžadující trpělivost a odvahu,“ myslí si americká vztahová terapeutka Esther Boykin, přičemž dodává, že tohle je období, kdy znovu objevujete svou identitu a otevíráte dveře novým možnostem. I když vám bývalý partner stále chybí, truchlení už není tak intenzivní jako dřív.

Jak úlevné osvobození!

Uběhlo asi tak 14 měsíců a vy jste z toho venku. „Konečně se těšíte na budoucnost a užíváte si svobodu bez nutnosti zohledňovat partnera ve všech svých rozhodnutích,“ myslí si Esther Boykin. Teď se ve své vlastní záři doslova vyhříváte a opačné pohlaví přestáváte považovat za úhlavního nepřítele. Byla to dlouhá cesta, ale na jejím konci jste nalezli skutečné vykoupení.

Zdroj: www.womenshealthmag.com/relationships/a61766022/stages-of-divorce/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat