Večírky s přáteli jsou čím dál náročnější

Zatímco před pár lety jste mohli s přáteli popíjet do pozdních hodin bez větších následků, dnes vám ke kocovině jako hrom stačí opravdu jen malé množství alkoholu. Co se to s vámi stalo? Nic moc, prostě „jen“ stárnete.

Setkání s přáteli většinou přeroste v příjemný a bujarý večírek, kde nechybí sklenička či dvě. Alkohol může přispět k uvolněné atmosféře, ale s přibývajícími léty jsou ranní následky takové zábavy těžší a těžší. Cítíte to taky?

Nejdříve veselí, potom učiněné peklo

Pokud máte pocit, že se vaše kocovina s věkem jaksi zhoršila, nejste sami. Kde jsou ty časy, kdy stačilo vypít láhev vody, něco malého sníst a člověk byl zase jako rybička. Teď osvědčené metody už nějak nefungují a vám se zdá, že vstát z postele s tímhle bolehlavem je zkrátka nemožné. Tento neblahý stav způsobují toxické látky obsažené v alkoholu i jeho diuretický účinek, který podporuje dehydrataci. Ovlivňuje pak nejen jaterní činnost, ale i hladiny hormonů, spánkové vzorce a zdraví střev (1). Vzhledem k přirozeným změnám, kterými naše těla vlivem stárnutí procházejí, dává smysl, že příznaky kocoviny vyvolané snahou organismu alkohol nějak zpracovat bývají stále výraznější. A co hůř – spouští je čím dál menší množství vypitých nápojů. Stručně řečeno – stačí jenom kapka metly lidstva a nevolnost je na světě.

Už to není, co bývalo

„Jak stárneme, nejsme v metabolizaci alkoholu efektivní jako dřív. Hlavní enzymy zodpovědné za jeho odbourávání se stávají méně aktivními, což znamená, že alkohol v těle zůstává déle a kocovina je tak horší a náročnější. S věkem se také snižuje schopnost organismu udržovat správnou hydrataci, což jen přispívá k intenzitě nepříjemných symptomů,“ vysvětluje americký gastroenterolog David Kahana (2). Jediný způsob, jak se kocovině vyhnout, je samozřejmě zodpovědné pití nebo ještě lépe – úplná abstinence, zdůrazňuje jmenovaný lékař.

Zdroje: (1)www.niaaa.nih.gov/publications/brochures-and-fact-sheets/hangovers, (2) www.realsimple.com/why-hangovers-get-worse-with-age-7506142#citation-1







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden mohou být pro vás vztahy trochu náročné. Mars, váš vládce, je v kvadratuře s Venuší, což může přinést napětí a nedorozumění ve vašem milostném životě. Buďte trpěliví a snažte se vyhýbat zbytečným konfliktům. J... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
22 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat