Pozvěte si na kobereček emocionální nevěru

Emocionální nevěra je relativně novým pojmem, její vliv na vztahy ale může být devastující. Kvůli digitálním vymoženostem si nemůže být jistý vůbec nikdo!

Pro tradiční monogamní páry je jakýkoli sexuální kontakt s třetí stranou považován za nevěru, takže o fyzickém podvádění máme jasnou představu. Ale co taková nevěra emocionální, která je mnohem obtížněji definovatelná? S rozvojem moderních technologií a sociálních sítí je stále těžší určit, kde končí nevinné laškování a začíná zrada.

Pár slov a problém je na světě

Tohle věrnostní „selhání“ se projevuje vytvořením citového spojení s další osobou, aniž by došlo k intimnímu kontaktu (1). V mnoha ohledech může být toto chování partnera bolestivější než samotný „zakázaný sex“, protože podkopává základy důvěry, která svazek drží pohromadě. Na emocionální nevěře je zrádná hlavně její neviditelnost a plíživost, neboť často přichází jako neškodné přátelství či obyčejná konverzace.

Chceme prostě víc

Podle americké socioložky Michelle Janning je tento koncept relativně nový a vychází z jiného vnímání dlouhodobého partnerství (2). Historicky nebylo manželství založeno na naplňování citových potřeb, ale spíše na ekonomické stabilitě a rodinných vazbách. Naše očekávání se ale změnila a emocionální propojení se pro nás stalo klíčovým, domnívá se tato expertka. A pokud ho nemáme doma, poohlížíme se po něm jinde. Moderní technologie nám to hodně usnadňují.

Flitr na jeden klik

Před jejich příchodem mohla emocionální zrada spočívat v navázání příliš blízkého přátelství s kolegou nebo tajném setkání s bývalým partnerem. Digitální revoluce však otevřela nové možnosti pro zavádějící komunikaci. „S chytrými telefony a platformami sociálních médií je velmi snadné zapojit se do chování, které může vést k emocionální nevěře. Je to třeba lajkování a komentování fotky jiné osoby, kontaktování starých přátel či zapojení cizích lidí do debaty,“ vysvětluje americká psychoterapeutka Amira Johnson. „Každý má svou vlastní představu o tom, co znamená emocionální nevěra. Může to být vše od navazování kontaktů až po trávení času s někým, koho druhý partner vnímá jako hrozbu, i když je vztah zcela platonický," podotýká Marisa Cohen.

Zdroj: (1) www.psychologytoday.com/us/basics/emotional-infidelity, (2) www.bbc.com/worklife/article/20221005-emotional-infidelity-the-flirtation-that-undermines-couples






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

259 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat