Když si potřebujete odpočinout od lidí

Všichni známe syndrom vyhoření, ale slyšeli jste někdy o sociálním vyhoření? Jaké jsou příznaky, které vám říkají, že si potřebujete odpočinout od svého okolí?

Lidé se syndromem vyhoření se cítí unavení, slabí a vyčerpaní. Syndrom vyhoření je většinou důsledkem přepracování v zaměstnání, což vede k fyzickým symptomům. Na rozdíl od mnoha předpokladů je syndrom vyhoření závažné onemocnění, které je nutné léčit, aby bylo zachováno duševní a fyzické zdraví. Protože s chronickým stresem, který může někdy vést až k syndromu vyhoření, často dochází k psychickým onemocněním, jako jsou deprese, úzkosti, panické ataky nebo poruchy spánku, které organismus dlouhodobě enormně zatěžují.

Co je sociální vyhoření

K sociálnímu vyhoření dochází, když někdo tráví nadměrné množství času s jinými lidmi a cítí, že si potřebuje odpočinout od vnějšího světa. Mohou se objevit i příznaky jako únava, nedostatek síly, nedostatek motivace a pocit vyčerpání.

Abyste poznali sociální vyhoření, věnujte nějaký čas v sociálním prostředí introspekci a zjištění, jak se cítíte. Cítíte úzkost? Máte pocit, že musíte předvést 'show'? Cítíte se příliš stimulováni tím, co se děje? Cítíte se ve stresu a napětí v určitých sociálních situacích? Pokud se přistihnete, že jste ve společenských situacích myšlenkami často jinde, je to známka toho, že jste vyhořeli.

Jak zabránit sociálnímu vyhoření

Naučte se říkat ne. Pokud se blíží společenská událost, o které víte, že si ji neužijete nebo se na ní nebudete cítit dobře, je v pořádku ji odmítnout. Odcházejte z akcí brzy, když máte pocit, že už toho máte „dost“. Nečekejte, až bude vaše hladina energie na nule, než si dovolíte odejít.

Zejména v létě je zábava být venku, setkávat se s lidmi a stýkat se. Setkání s přáteli, rodinou nebo známými by neměla být nuda. Ať už opravdu trpíte sociálním vyhořením, nebo prostě potřebujete vzpruhu, dobít baterky si můžete především pohybem. Není divu, vždyť cvičením se v těle uvolňuje dopamin a serotonin, hormony štěstí, které zlepšují náladu a spánek.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
4 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat