Běžné vztahové stereotypy odsuzované odborníky

Některé stereotypy jsou pozitivní, jiné zase negativní. A přesně na ty druhé se dnes zaměříme. Co společnost bere jako normalitu, ale řídit bychom se tím rozhodně neměli?

Nedá se popřít, že jsou mezilidské vztahy někdy hodně složité. Protože se v nich mnohdy sami nevyznáme, nevědomky přijímáme společenské stereotypy týkající se toho, jak by měly správně fungovat. Ovšem ne všechny bývají prospěšné. Zde je pár konkrétních příkladů.

Heterosexualita je jediná norma

Světu vládne představa, že heterosexuální vztahy jsou jediným „normálním“ ideálem, což určité skupiny lidí hodně znevýhodňuje. Tady to chce trochu více tolerance! „Jedinci z LGBTQIA+ komunit mají pocit, že kvůli heterosexuálním normám jsou jejich svazky méně platné, což může přispět k depresím, problémům duševního zdraví a sociálnímu vyloučení,“ upozorňuje americká profesorka sexuální komunikace Tara Suwinyattichaiporn.

Opakované dávání druhých šancí je v pořádku

Idea, že se páry k sobě opakovaně vracejí, a to navzdory překážkám, kterým čelí, se zdá být vášnivá a vzrušující. Nebo je to osud? Ale kdeže. Dát se po rozchodu znovu dohromady zkouší kdekdo, ale happy end to vážně nezaručí. Americká manželská terapeutka Anabel Basulto zastává názor, že to vede jen k nerealistickému očekávání, protože mnozí věří, že svého partnera nakonec změní. Opakované návraty k toxickým vzorcům trvalou spokojenost pochopitelně nezajistí.

Kontrolní chování je znakem lásky

A máme tu další problém – zajetý stereotyp, že žárlivá kontrola je projevem hluboké lásky. Anabel Basulto však upozorňuje, že podkopává autonomii a způsobuje hodně nebezpečnou dynamiku, protože zvyšuje riziko depresí a úzkostí. Skutečná láska se vyznačuje důvěrou a podporou, nikoli permanentní kontrolou a neustálým obhajováním.

Žena, rovná se pečovatelka

Tradiční genderové stereotypy také naznačují, že ženy jsou hlavními pečovatelkami, což platí pro děti i jejich partnery. „Když ženy samotné nesou břemeno péče o všechny v rodině, mají tendenci se cítit vyhořelé a nedoceněné. Dělají práci, která je neviditelná a bere se jako samozřejmost,“ stěžuje si zase americká manželská poradkyně Gayane Aramya, podle které se tím podceňuje schopnost mužů pomáhat.

Zdroj: www.verywellmind.com/problematic-relationship-stereotypes-7564936






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se můžete těšit na příval energie a nadšení. Vaše odhodlání a cílevědomost vám pomohou dosáhnout pokroků v různých oblastech života. Dávejte si však pozor na svou tendenci být impulzivní; občas je lepší troc... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat