Rozvodů po padesátce je nebývalý nárůst

Rozvody v pokročilejším věku odborníci nazývají stříbrnou separací. Jsou natolik časté, že překonávají manželské odluky ostatních věkových kategorií. Prý za to může syndrom prázdného hnízda, větší nezávislost a touha po změnách.

Rozvody už dávno nejsou považovány za doménu mladších generací, které si své místo v životě teprve hledají. Nyní bývají výsadou padesátníků, z čehož se stává nový sociální trend.

Bylo to krásné, ale už stačí

Představte si manželský pár, který spolu strávil více než třicet let, vychoval děti a prošel si nesčetnými radostmi, těžkostmi, pády a vzestupy. Přesto se jednoho dne nadobro rozpadne. Podle aktuálních statistik naprosto běžný jev (1). Proč se to děje? Jaké důvody vedou lidi k tomu, aby po tak dlouhé době přehodnotili svůj vztah a s blížícím se důchodem začali úplně od nuly?

Časy se mění

„Dříve bylo poměrně vzácné vidět, že se starší klienti rozvádějí. Teď je to stále častější, a dokonce tím překonávají všechny ostatní věkové kategorie,“ potvrzuje australská rodinná právnička Cassandra Kalpaxis (2). V pozadí takzvané stříbrné separace může dle jejího názoru stát hned několik důvodů. Moderní společnost prochází rapidními změnami a s nimi přicházejí i nové výzvy a očekávání. Ženy jsou nezávislejší, mají vlastní kariéry a finanční zabezpečení, což jim umožňuje opustit nefungující soužití. Muži, kteří dříve ignorovali své emoce a potřeby, hledají osobní naplnění. Situaci nezlehčuje ani prázdný dům, kde by se ticho dalo krájet.

Není o koho pečovat

Dalším vědecky podloženým faktorem nebývalého nárůstu „starší rozvodovosti“ je syndrom prázdného hnízda (3). Když děti opustí domov a rodiče zůstanou sami, brzy zjistí, že je najednou vůbec nic nespojuje. Místo společných aktivit a zájmů, které sdíleli při výchově potomků, se dostaví pocit odcizení a potřeba jiného smysluplného svazku. „Jakmile jste opět na plný úvazek vrženi do společnosti toho druhého, možná si uvědomíte, že vaše manželství tak docela nefunguje a máte úplně jiné cíle a priority,“ vysvětluje zase australský vztahový terapeut Nick Tebbey. Co myslíte, může se tohle stát i vám?

Zdroje: (1) www.aifs.gov.au/research/facts-and-figures/divorces-australia-2023#:~:text=The%20crude%20divorce%20rate%20(divorces,of%20divorces%20recorded%20since%201976., (2) www.houseofwellness.com.au/wellbeing/relationships/divorce-after-50, (3) www.seniors.com.au/documents/australian-seniors-series-love-after-50-report-whitepaper.pdf






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat