Použijte metodu „Not Sorry“ ke zrušení otravných závazků

Až příliš často říkáme ano, i když chceme říci ne – svatebním pozvánkám od vzdálených známých, sbírkám v kanceláři, „zábavě“ s kolegy. Metoda „Not Sorry“ to nyní ukončí!

"Bylo mi skoro třicet, když jsem si uvědomila, že je možné ne vždy na všechno říkat ano. Potom muselo uplynout dalších deset let, než jsem přišla na to, jak to zavést ve velkém měřítku." Sarah Knight chce také ostatní naučit, abychom častěji říkali ne, když nechceme říkat ano. Proto vyvinula metodu „Not Sorry“, kterou prezentuje ve své stejnojmenné knize.

Odmítněte čestně, ale slušně

Bez ohledu na to, zda se jedná o drby v kanceláři, otravné e-maily nebo pozvání na karaoke večer – existují věci, kterých bychom se měli vzdát, pokud se na to necítíme. Ale jak to zvládneme zrušit, aniž bychom zranili city jiných lidí? Sarah Knight se naučila zrušit – a dokonce se ani necítit provinile ("Not Sorry").

Její metoda se nakonec skládá pouze ze dvou jednoduchých kroků. Nejdůležitější základní pravidlo: Nechovejte se jako debil! 

Krok 1: Ujasněte si, co (ne)chcete

V první řadě je důležité mít jasno v tom, na co už v budoucnu nebudeme utrácet čas, energii a peníze. Sarah to rozděluje do čtyř kategorií: věci, práce, přátelé, známí, neznámí lidé, rodina.

Krok za krokem je to náročnější: I když stále můžeme hodně věcí ze svého života docela snadno vyškrtnout, protože se s nimi musíme vypořádat pouze sami. Těžší to je v případě práce a přátel – nebo rodiny. Mimochodem, věci neznamenají jen předměty, ale také trendy, obecné názory a vše ostatní, co si myslíme, že se nám „musí líbit“.

Krok 2: Řekněte ne zdvořile, ale upřímně

Jakmile se rozhodnete, které lupiče času a energie chcete ode dneška vyhnat ze svého života, pak je zrušte – nejlépe čestně a především slušně! Neměli byste zraňovat ničí city, ale přesto byste s tím měli umět žít, pokud nesdílíte názor toho druhého.

Pokud dostanete pozvánku na brunch, na který se vám nechce, můžete jednoduše zaškrtnout „Nemohu přijít“ a nakreslit vedle něj smutného smajlíka (čestné a zdvořilé), nebo zaškrtnout, že přijdete, a pak zůstat doma kvůli vymyšlené migréně (nečestné a hrubé).

Pokud se všichni naučíme upřímně říkat ne trochu častěji, můžeme vyhrát všichni – protože předstíraný zájem není fér ani k našim přátelům...

Zdroj: názory autora, Sarah Knight „Not sorry“






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden Berani zažijí období plné energie a dynamiky. Hvězdy jsou vám nakloněny, což vám dodá extra dávku sebevědomí a vášně. Buďte připraveni na nové výzvy a příležitosti, které se objeví na vaší cestě.Vaše pr... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat