Zásadní rozdíl mezi polyamorií a tolyamorií

02.07.2024 | Vztahy

Nevěra, o které víte, ale nic s tím neděláte, protože vztah je vlastně jinak docela funkční. To je tolyamorie, tedy „slabší odvar“ polyamorie.

Ve dvou se to lépe táhne, ale ve třech je to o chlup lepší. I takové heslo by mohlo být mottem vyznavačů polyamorie, kteří udržují více partnerských i intimních vztahů najednou (1). Jak moc se od toho liší tolyamorie, o které se začalo mluvit teprve nedávno?

Vím to! Jen mlčím

Jak vysvětluje americký publicista, mediální odborník a aktivista LGBT komunity Dan Savage, tolyamorismus znamená, že je člověk „ochotný“ nad krátkým románkem protějšku přimhouřit oči, protože svazek jinak funguje a velmi nerad by o něj přišel (2). Tak v čem je to jiné? Na rozdíl od zmíněné polyamorie, na níž se oba partneři předem jasně dohodli, je tolyamorie projekcí jednotlivce. Jinými slovy – jeden podvádí, a i když o tom ten druhý ví a v zásadě to neschvaluje, nijak o tom doma nemluví ani nediskutuje. Tak (ne)tolerovanou nevěru vyobrazuje zase americká vztahová expertka a autorka knih Marie Thouin (3).

O peníze jde až na prvním místě

Už jen pouhá myšlenka to, že se vám manžel vrátí ze záletu a vy se tváříte jako by nic, se vám příčí? Ne všichni to mají takhle hozené, upozorňuje jmenovaná expertka, která poukazuje na možné okolnosti. „Pokud je někdo finančně závislý na někom, kdo se zapojuje do jiných vztahů, s velkou pravděpodobností mu bude takové chování trpět. Nehledě na klasické společenské standardy, které od žen očekávají, že to snesou a samy zůstanou monogamní,“ vysvětluje Marie Thouin. Koncept tolyamorie přináší hodně netradiční a alternativní pohled na lásku, viďte?

Zdroje: (1) www.britannica.com/topic/polyamory, (2) www.nypost.com/2024/05/31/lifestyle/what-is-tolyamory-how-couples-keep-cheating-on-the-down-low/, (3) www.huffpost.com/entry/what-is-tolamory-meaning-relationship_l_665661bde4b022987c32077e






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden Berani zažijí období plné energie a dynamiky. Hvězdy jsou vám nakloněny, což vám dodá extra dávku sebevědomí a vášně. Buďte připraveni na nové výzvy a příležitosti, které se objeví na vaší cestě.Vaše pr... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat