Přestaňte neustále něco vysvětlovat

Všechno má své vysvětlení – ale dlužíme ho vždy všem?

Jako děti se snažíme především o jedno – nezklamat ostatní. Jenže to může být velmi vyčerpávající. A čím dříve si uvědomíme, že všem se zavděčit stejně nemůžeme, tím lépe při nás.

Nemusíte se bát zpětné vazby, ale nepodléhejte jí příliš. Je přece úplně jedno, co si o vás druzí myslí. Nemusíte se za nic omlouvat nebo ho vysvětlovat. A u následujících věcí to platí dvojnásob! Usnadní vám to život.

Nemáte čas

Ať už jde o kolegy, přátele nebo rodinu, ne vždy máme (nebo chceme mít) čas na všechny. Samozřejmě, když řekneme ne dobré kamarádce nebo rodině, musí to mít vždy upřímný (!) důvod. Ale může to být klidně „Potřebuji čas pro sebe“ nebo „Necítím se na společnost“. Ti, kteří vás mají rádi, přijmou taková vysvětlení, a ti ostatní musí vědět a přijmout, že váš život a čas patří jen vám.

Špatná nálada

Některé dny jsme v plné síle rádi si vyslechneme všechna trápení druhých. A jindy chceme být sami se svou špatnou náladou. Tak to prostě je. Co pomáhá nejlépe: Přijmout to, nic nevysvětlovat a soustředit se na to nejdůležitější. Špatná nálada většinou odezní sama, a když ne, je toho víc a já se s tím vyrovnávám. 

Moje chyba(y)!

Každý na něco více či méně často zapomene. A pak se za to omlouváme. Žádné vysvětlení, žádné podrobnosti (alespoň ne bez dotazu). Nikdo nedělá chyby pro radost, naopak se snažíme z nich poučit. Respekt zahrnuje důvěru a máme na ni právo stejně zásadně a bezpodmínečně jako všichni ostatní. 

Buďte offline

Nemusíme být k dispozici 24/7 a na dovolené pro většinu lidí vůbec. Okolí se prostě musí smířit s tím, že ne vždy na všechno rovnou zareagujeme. A co víc, nemusí znát důvody!

Vidím věci jinak

Je neuvěřitelné množství věcí, na které máme jiný názor než ostatní nebo než jsme měli v minulosti. Každá nová zkušenost nebo informace může změnit náš úhel pohledu. Ale za to se nemusíme omlouvat. Ani vysvětlovat, které názory jsme změnili a proč.

Zdroj: názory autora






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Milí Berani, tento týden vás čeká spousta vzrušujících událostí a příležitostí k osobnímu růstu. V oblasti práce a kariéry bude tento týden velmi produktivní. Budete mít možnost navázat nové kontakty a projevovat s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 28.6.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat