Překonejte bolest z rozchodu

Ano, rozchod bolí, ale bolest má smysl, a je pro nás z dlouhodobého hlediska dokonce pozitivní. Proč? A jak ji můžeme zmírnit?

Když trpíme bolestí z rozchodu, chceme především jednu věc: abychom se přestali cítit tak strašně!

Bolest z odloučení – jako každý pocit – má svůj význam. Přesněji řečeno, separační bolest má ve skutečnosti tři dobré vlastnosti. (Je pravda, že pokud se právě nacházíme uprostřed jedné z fází smutku, není to samozřejmě žádná útěcha. Přesto může pomoci vědomí, že i nepříjemné emoční fáze jsou k něčemu dobré.) 

Nechte minulost minulostí

Bolest způsobí, že opustíme vztah, který skončil, a (dříve nebo později) se dokážeme přizpůsobit něčemu novému. Pocity totiž v našem životě fungují jako navigační systém: odvracíme se od těch negativních a soustředíme se na ty pozitivní. Kdyby nás rozvod nebo konec vztahu vůbec nebolely, spojovali bychom si s bývalým partnerem a vztahem příliš pozitivních emocí, abychom byli skutečně a z hloubi srdce přesvědčeni, že to nebylo správné rozhodnutí! V nejhorším případě bychom celý život doufali, že jednoho dne bývalého partnera získáme zpět – i když to mezi námi evidentně vůbec neklape. 

Uzdravování duše můžete podpořit

Jak dlouho proces truchlení potrvá a kdy jsme připraveni na nový začátek, závisí mimo jiné na tom, jaký je vztah s expartnerem. Pokud dochází k opakovaným vzájemným zklamáním, protože se nedodržují dohody a lidé se k sobě chovají špatně, pak se proces často bolestivě vleče. 

Existují ale způsoby, jakými můžete proces uzdravování duše podpořit:

Sport 

Sport je nepřekonatelný. Když máte depresivní náladu, energie odchází, svaly se napínají a nemáte na nic sílu. Když sportujeme, ať už je to běh, jóga nebo trénink v posilovně, vrací se energie zpět. Probíhá proces fyzické expanze, což má pozitivní vliv na psychiku.

Správná společnost

V akutní fázi bolesti z rozchodu bychom měli věnovat velkou pozornost: Kdo a co mě opravdu posiluje? Ne každá kamarádka, ať je sebemilejší, je pro nás v této situaci dobrá. Zeptejte se sama sebe: Potřebuji poradce, otevřené ucho, někoho, kdo umí dát dobrou zpětnou vazbu, kdo mě podrží, rozptýlí, rozesměje, uvaří mi dobré jídlo nebo někoho, kdo mi občas nastaví zrcadlo a konfrontuje mě s mým problémem?  

Uvolnění hněvu

Především je důležité rozlišovat: Je to přiměřený hněv, který se objeví, například reakce na urážku? Nebo se tím cítím posedlý a zaujatý? Když jste naštvaní, cítíte se silnější, než když jste smutní, pokud je hněv na místě, uvolněte ho: bouchejte do matrace, tlučte do boxovacího pytle v tělocvičně nebo běžte do lesa a vykřičte se.  

Nesrovnávejte se a nesoutěžte se svým bývalým

Srovnávání je absolutní zabiják pro vaši vlastní emoční pohodu. A co z toho budete mít, když se tomu druhému daří hůř nebo lépe? Místo toho byste měli mít na paměti, že vy sami jste dostatečně dobří takoví, jací jste. To je přesně to, kvůli čemu vás partner miloval.

Zdroj: názory autora






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se můžete těšit na příval energie a nadšení. Vaše odhodlání a cílevědomost vám pomohou dosáhnout pokroků v různých oblastech života. Dávejte si však pozor na svou tendenci být impulzivní; občas je lepší troc... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat