Udělejte rozchod s narcisem snesitelnější

Rozejít se s narcisem chce odvahu. Ale návrat k emocionálnímu zdraví stojí za to. Jak překonat tuhle výzvu?

Ve škole vás bohužel na narcisy nepřipraví. Když si pak uvědomíte, že jste ve vztahu s narcisem, jste logicky zcela zaskočeni. Jako by rozchody, včetně bolesti zlomeného srdce, nebylo dost obtížné, rozchod s narcistou představuje další výzvy. Zde se dozvíte vše, co potřebujete vědět o rozchodu s narcisem, jak to udělat správně a co můžete očekávat.

Kdy opustit narcistickou osobu

Narcisté ve vztazích jsou vývojově zakrnělí a nedokážou plně opětovat citovou a sexuální náklonnost. Je pro ně obtížné rozpoznat úhel pohledu svého protějšku, zohlednit jeho potřeby a dělat kompromisy. Díky tomu není neobvyklé, že narcisté kritizují své partnery, když nesplňují očekávání, nebo je obviňují z nedostatečné lásky, podpory a uznání.  

Rozchod s narcistou je třeba dobře naplánovat. Předem si promyslete, co chcete říct a jak zastavit diskusi, pokud vámi ten druhý pokusí manipulovat.

Zaměřte se na Proč 
Jasně definované důvody, například jak vás vztah negativně ovlivnil, vám mohou pomoci prosadit se a pohnout s rozchodem. Ale to není nutnost. Zvláště pokud máte pocit, že by to vedlo k útokům a hádkám.

Co chcete říci
Může být užitečné být stručný a omezit se na to podstatné. Nenechte prostor pro argumenty a přesvědčování. Někdy stačí jednoduše říct: "Tento vztah není zdravý a já tě opouštím."

Udělejte si plán
Rozchody jsou emočně vypjaté. Proto je dobré mít plán. Pokud jsou ve vztahu děti, co by se s nimi mělo stát dál? Jste finančně zajištěni nebo jste na partnerovi závislí? Kde budete žít? Neváhejte a vyhledejte pomoc u svých přátel nebo rodiny. Při rozchodu s narcisty často pomůže jen úplný zákaz kontaktu. Bez sítě podpory to ale není nemožné.

Nesnažte se vzbudit v narcistovi odpovědnost
S většinou lidí je možné rozumně diskutovat o tom, kdy je určité chování nepřijatelné. U narcistů se však odpověď střídá mezi „Jsi blázen“ a „Slibuji, že se změním“. Jsou chvíle, kdy se zdá, že se skutečně změnil. Bohužel většinou uděláte jen jeden krok vpřed a pět kroků vzad. 

Přestaňte se odsuzovat
Když se rozhodneme, že pro nás něco není dobré, často se považujeme za špatné lidi a místo toho se odsuzujeme. Ale k životu patří i odpoutat se od toxických lidí – i když pro nás chvíli dělali něco dobrého. V těchto chvílích přemýšlejte: Kdyby se tento vztah stal vašemu nejlepšímu příteli nebo vašemu dítěti, byli byste s tím v pořádku?

Uznejte své chyby
Nikdo není dokonalý. Možná jste také udělali špatné věci. Nejen ve vašem životě, ale i ve vašem vztahu. Narcisté používají tyto případy proti svým obětem a tvrdí, že si za situaci mohou také sami. Ale na rozdíl od narcisty jste úmyslně nenastražili past, abyste manipulovali a zneužívali jinou osobu.


Nečekejte na správný čas k rozchodu. Ten nikdy nebude. Správný čas je, když se cítíte sebevědomí a dostatečně silní na to, abyste mohli mluvit o své touze rozejít se.

Zdroj: názory autora






Celkem  1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se můžete těšit na příval energie a nadšení. Vaše odhodlání a cílevědomost vám pomohou dosáhnout pokroků v různých oblastech života. Dávejte si však pozor na svou tendenci být impulzivní; občas je lepší troc... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat