Děkuji za možnost vyzkoušet mouky, které jsou přímo určeny na kváskování. Kvásek běžně krmím žitnou moukou Pernerka a teď na zkoušku žitnou celozrnnou od Penamu (mouka 1). Kvásek pracuje dobře. Vyzkoušela jsem tyhle mouky na pečení kváskového žitného (z mouky 1 a 2) a pšenično-žitného chleba (mouka 2 a 3) a švestkového koláče (mouka 4). Oproti běžným moukám jsou tyhle lepší v tom, že těsto trochu rychleji kyne a výsledek je trošku víc nadýchanější. Tímhle testováním se mi potvrdilo, že je lepší na kváskování použít k tomu specielně určené mouky, a to nejen proto, že se s nimi dobře pracuje, ale hlavně kvůli lepšímu výsledku, protože nejen chleba, ale i koláč je s nimi krásně nadýchaný. Pro úplnost uvádím odkazy na recepty, které mám vyzkoušené: chleba 1: https://www.maskrtnica.cz/80zitny/, chleba 2: https://www.vareni.cz/magazin/recept-na-domaci-kvaskovy-chleb-krok-za-krokem/ a koláč http://kucharkazesvatojanu.blogspot.com/2015/04/kvaskovy-kolac-s-ovocem.html (špaldovou mouku jsem nahradila moukou č. 4).
Na testovaných moukách jsem žádné zápory nenašla.