Vůně domácího pečiva, která se line po celé kuchyni, je zkrátka nezaměnitelná. Stejně kouzelná je upřímná radost vašich blízkých, kteří se s chutí zakousnou do upečených dobrot. Někdy jsou křupavé, jindy zase měkké, vláčné a doslova se rozplývají na jazyku. V každém případě rychle mizí ze stolu, protože se jim nedá odolat. Ano, pečení je skutečná radost! A to nejen kvůli lákavému výsledku, ale i vzácným rodinným chvílím, které s tím vším souvisí.
Hurá do práce
Říkáte si, že je čas rozpálit troubu? Pak kromě ní budete potřebovat i pár ingrediencí. Tou základní je samozřejmě mouka. Jenže co si počít, když trpíte celiakií? Anebo se lepku nemusíte, ale pouze chcete, vyhýbat? I v tak se jede podle plánu. Vždyť jsou tu produkty od společnosti Freee Doves Farm! A s nimi je každé zažívání i stravovací návyk v bezpečí.
Buďte freee ...
Společnost Freee Doves Farm má dlouholetou tradici. Založena byla roku 1978 a sídlí v hrabství Berkshire v jihozápadní Anglli. Díky kvalitě svých výrobků si získala důvěru mnoha zákazníků, a to nejen ve Velké Británii, ale i v dalších zemích po celém světě. Její specializací a mantrou jsou bio a bezlepkové produkty, při jejichž výrobě se nepoužívají geneticky modifikované materiály a nepřidávají žádné enzymy. Produktová řada s názvem Freee, kterou aktuálně hodláme testovat, je vytvořená bez lepku, pšeničného deproteinovaného škrobu, sojové i lupinové mouky, ztužených tuků, ořechů, mléka, kaseinu, vajec, sóji a nežádoucích chemických přísad. Vhodná je tedy i pro vegetariány a vegany. Právě hledáme 35 testerek, které ji pozvou do své kuchyně! Co přesně se bude testovat?
White Bread Flour
Chlebová směs bez lepku, se kterou upečete kváskový chlebík jako z pekárny? To je White Bread Flour od společnosti Freee Doves Farm. Ale pozor, přijde vhod i v případě, že doma bude poptávka po lineckém těstě, cukroví nebo pizze. Je to kilová směs rýžové a bramborové mouky, tapioky a xanthanové gumy, ze které nachystáte dobré dva bochníky. Tedy pokud zůstanete u chleba. I na téhle mouce si vegani a vegetariáni smlsnou! Vyzkoušejte lahodné bulky bez kynutí.
Mouka Plain White Flour
Tato jemná a bílá přísada se dá využít k zahušťování i pečení sladkých i slaných laskomin, ovšem zasvětit se dá i do přípravy palačinek (recept na konci článku). Inspiraci můžete nalézt na stránkách Freee Doves Farm, kde si nějakou tu chuťovku a podrobně popsaný postup najde každý. Tento výrobek získal ve Velké Británii v roce 2013 ocenění za kvalitu chuti. A je jasné, čím si porotu získal. Vyroben je z přirozeně bezlepkových přísad, konkrétně pak rýžové, bramborové, kukuřičné i pohankové mouky a tapioky. Dobrým pomocníkem je pro kuchaře a pekaře s celiakií i přísné alergiky. Jde o univerzální směs se skutečně širokým využitím, která se snadno rozmíchává. Marně byste v ní hledali ořechy, mléko, vejce i deproteinovaný pšeničný škrob.
Mouka Self Raising White Flour
S touto moukou se to kypří samo! A to doslova, protože je samokypřící, a to díky podílu jedlé sody. Má podobné složení jako výše zmíněná bílá kolegyně. Ani tato ingredience neobsahuje lepek, sóju a jmenovaný deproteinovaný pšeničný škrob. Na co se hodí? Možností je požehnaně! S moukou Self Raising White Flour vytvoříte mufiny, bábovky, bublaniny, vafle, dorty, koláče i třená a kynutá těsta. Kdybyste ale neměli čas čekat na kynutí, vrhnout se můžete na rychlé nekynuté makovky.
Tato mouka se výborně osvědčí při pečení bez vajec. Protože obsahuje xanthanovou gumu, zlepšuje struktu těsta a zabraňuje jeho drobivosti. Mimochodem, stala se celkovým vítězem na festivalu Free From ve Velké Británii v roce 2011.
Rada pro začátečníky
Na závěr je třeba zmínit, že v případě nekynutých těst s těmito výše uvedenými druhy mouky můžete nahradit klasickou lepkovou mouku. U těst kynutých můžete načerpat inspiraci na stránkách společnosti. A protože Velikonoce se kvapem blíží, zde je recept na bezlepkového beránka od paní Vladěny Halatové. Přejeme hodně štěstí a hlavně dobrou chuť!
Palačinky:
Přísady:
200 g Freee Doves farm směs bílá bez lepku
2 vejce (nebo 1 PL cizrnové mouky a 2 PL vody)
450 ml mléka (nebo rostlinného mléka)
špetka soli
citronová nebo pomerančová kůra
olej na smažení
Postup:
- v mléce s vodou rozmícháme vejce
- postupně přidáme mouku, kůru a sůl
- necháme 20 minut stát
- před smažením promícháme
- pánev rozpálíme a v tenké vrstvě potřeme olejem
- smažíme z obou stran dozlatova
- hotové palačinky potřeme a zdobíme dle chuti
Tip na náplň:
- z bílků, cukru a špetky soli ušleháme nad parou tuhý sníh
- do sněhu pomalu vyšleháme mleté ořechy a malinový džem
- touto dobrotou následně plníme palačinky
Společnost Biolepek s.r.o., za Freee Doves Farm, se aktivně podílí na pomoci potřebným lidem z Ukrajiny prostřednictvím poskytování potravin pro speciální výživu i finančními dary organizacím poskytující pomoc přímo na místě, jako je Člověk v tísni.
TESTOVACÍ KLÍČ: Vyhraje 35 testerek, které napíší níže do Rozstřelu testerek, zda mají bezlepkovou dietu a bezlepkové pečení je tak pro ně každodenní řeholí.
HLASTE SE DO 20. BŘEZNA 2022.
Vybrané testerky získají 3 mouky Freee Doves Farm.
PŘIDEJTE SVŮJ KOMENTÁŘ JEŠTĚ DNES!
Co je testovací klíč, rozstřel testerek a testovací výzva? Odpovědi najdete ZDE
Podmínka účasti na testování:
Testerka musí být registrovaná na serveru Bety.cz a ve svém profilu mít vyplněné tyto údaje: fotografie, jméno a příjmení, adresa, telefonní číslo a e-mail. Tyto údaje může mít ve stavu "neveřejné". Jsou však nutné pro rychlejší komunikaci s vybranými testerkami.