Podle starého slovanského zvyku se hosté vítají chlebem a solí. Proč zrovna takhle? Chléb byl a je symbolem bytí, a v kombinaci se solí zvěstuje, že nikdo nebude trpět hlady. Jedná se o přátelské a krásné gesto, které se v leckterém koutu Česka objevuje ještě dnes. Aby ne. Chléb je od starověku nejdůležitější částí lidské potravy. A když je navíc pořádně vypečený, voňavý a vláčný, sbíhají se sliny malým i velkým. Tak vypněte plotýnku, odpočiňte si od vaření a rozmyslete se, jestli vaše chuťové buňky potěší varianta naslano, nebo nasladko!
Potravina, která doma nesmí chybět
Novinka od Odkolku, což je společnost, jež navazuje na pekařskou tradici, kterou založil už v roce 1850 nejslavnější český pekař a mlynář František Serafín Odkolek na pražské Kampě, má ve své nabídce dva nové chleby s opravdu trefným názvem: Vypečený. Ne, nečekejte čtverečky pečiva schované v plastovém sáčku. Tohle je poctivá řemeslná práce a zároveň vzpomínka na staré dobré časy pekařských cechů, kdy mistři ve svém oboru museli dodržovat přísná pravidla a péct bochníky o předem stanovené váze. Kdo šidil, byl v krajních případech vhozen do Vltavy.
S petrželí, šalvějí i sladkou tečkou
Na první pohled vypečený bochník upoutá oválným tvarem a pevnou, tmavou kůrkou s výraznými prasklinami, která při nakrojení nožem hladí sluchovody oním charakteristickým zvukem. Ale tím to jenom začíná. Opojnou vůni poctivého chleba leckdo považuje za afrodiziakum. A on to vlastně ani není špatný nápad.
Když jeden vypečený krajíc namažete máslem a posypete čerstvou šalvějí nebo petrželí, která obsahuje přírodní flavonoid apiin, povzbudíte mužnou sílu a libido. Nehledě na to, že i ústa si přijdou na svoje. Tohle je totiž přesně ta multifunkční dobrota, která nevyžaduje hodiny stání v kuchyni. Ostatně, pro děti ji můžete podávat s lískooříškovou pomazánkou.
A je to doma!
Volně kynutý kváskový chléb s vysokým obsahem žitné mouky, křupavou pevnou kůrkou a dlouho vláčnou střídou byl na trh uveden ve dvou variantách. Ten hutnější s obsahem 44 procent žitné mouky charakterizuje dlouhá podélná prasklina na kůrce bochníku. Chléb se třemi příčnými prasklinami má obsah 29 procent žitné mouky a dobrou zprávou je, že oba chutnají skvěle – a je to černé na bílém!
Chléb se značkou Odkolek potřetí v řadě triumfoval na celostátní soutěži Chléb roku, pořádané Svazem pekařů a cukrářů ČR v Pardubicích! Po Odkolkově pecnu (2018) a Mistrově chlebu (2019) získal titul Chléb roku 2020 v kategorii 500–800 g konzumní chléb, vyrobený v pražské pekárně United Bakeries.
Cena: 39,90 Kč
Ke koupi v prodejnách Billa v Praze a okolí.
Více informací najdete na www.odkolek.cz