Stále více lidí odhaluje kouzlo a především neopakovatelnou chuť opravdu kvalitní kávy. A tak není divu, že stoupá poptávka po přístrojích, jež zajistí i v domácích podmínkách šálek lahodného nápoje, který se svou chutí i kvalitou vyrovná kávě připravené profesionálními baristy.
Co jsme testovali
Pákové espresso Catler ES 8011 SE představuje přesně ten pravý přístroj, který potěší každého milovníka kvalitní kávy, který ovšem nemá čas či možnost vysedávat každý den po kavárnách. Pár takových se najde i u nás v redakci, a tak je jasné, že jen co se tento pomocník usadil u nás v kanceláři, byl v jednom kole.
Testovaly jsme tentokrát všechny. Vyznavačky kvalitní kávy i ty z nás, jež se běžně spokojí s hrnkem té rozpustné, kterou si ke zděšení okolí ředí hektolitrem vody a zasypávají horou sójového mléka. A jak se Catler ES 8011 SE osvědčil v plném provozu?
Přístroj disponuje originálním systémem nízkotlakého předspaření a konstantní teploty vody během extrakce. Co tahle složitě vypadající věta skrývá? Během tohoto předvaření se na kávu dostává voda pod tlakem přibližně 2 až 4 bary a díky tomu káva nabobtná. To také znamená, že se z ní lépe uvolňuje aroma a plná chuť. Pak teprve se na ni dostává horká voda při plném tlaku, takže extrakce nápoje je naprosto rovnoměrná.
Konstantní teplotu vody během tohoto procesu zajišťuje PID systém, jenž zvýší teplotu vody nejefektivnějším způsobem, aniž by překročil přednastavenou hodnotu ideální pro přípravu espressa. Voda pro extrakci tak bude mít vždy nastavenou teplotu, i když jste předtím např. napěňovali mléko nebo jen napouštěli horkou vodu. Je tedy jasné, že výsledný šálek uspokojí i nejnáročnějšího labužníka.
„Nebudu zastírat, že už jsem ke všem domácím přístrojům na espresso dost skeptická, máme i několik špatných zkušeností. Párkrát jsme se s manželem nechali nachytat na sliby té nejdokonalejší kávy a pak jsme byli hodně zklamaní,“ říká naše šéfredaktorka Petra. „Ale s tímhle Catlerem přišlo překvapení. Nejenže plní do poslední kapky to, co slibuje, ale espresso mi z něho opravdu chutná,“ rozplývala se naše nejnáročnější milovnice kávy.
Jako z jiného světa? Ale kdepak!
Část redakce s estetickým cítěním zase ocenila elegantní design pákového espressa Catler. „Vždycky jsem si u každého takového přístroje představovala, jak by se asi vyjímal u nás na kuchyňské lince, která vážně není nijak prostorná, a většinou to nebyla úplně hezká představa. Na Catleru, který jsme testovali, se mi líbí jednoduché, ale elegantní linie. A i když platím za milovnici barev, vážně oceňuji, že je prostě a jednoduše stříbrný. Taková klasika, která se hodí prakticky do každé kuchyně. Vždyť on nepůsobil, jako by byl z jiného světa, ani v té naší chaotické kanceláři! Prostě mezi nás dokonale zapadl,“ směje se Zorka.
Ovšem to nejdůležitější je samozřejmě příprava samotné kávy. Jak tedy Catler ES 8011 SE obstál v této zkoušce? „Trochu jsem se bála, že k obsluze espressa budu potřebovat technické vzdělání, ale naštěstí tomu tak není. Ovládání je intuitivní, jako by vás přístroj sám naváděl, jak dosáhnout té nejlepší kávy. Výhodou je, že můžete připravovat dva šálky zároveň, takže se alespoň u nás v kanceláři netvořila před kávovarem fronta. A upřímně řečeno, je vždycky trochu otrava, pokud musí například doma jeden z partnerů čekat, až na něj přijde řada, zatímco ten druhý už si užívá svůj plný šálek. Pití kávy je přece i společenská událost,“ podotýká naše redaktorka Nela.
Maličkosti, které se nevyplatí podceňovat
Snadné ovládání se zalíbilo i ostatním. „Kvalita často stojí i na zdánlivých maličkostech. V tomto případě musím ocenit například pomůcku pro zarovnání kávy Razor, která přesně upraví dávku mleté kávy. Šikovný je nejen pro úplné začátečníky také průvodce tlaku, který spolehlivě napoví, jaký zvolit ideální tlak pro extrahovanou kávu. Funkce suché kávy zajistí snadné vyjmutí kávové sedliny z filtru s minimálním obsahem vody, takže nehrozí, že cestou ke koši budete za sebou zanechávat mokrou cestičku. Otočná parní tryska zajistí účinnější pěnění mléka, espresso vás samo upozorní, že je čas na čištění, zkrátka tento přístroj je domyšlen do každého detailu,“ pochvaluje si Petra, která se lahodné a silné chuti kávy z testovaného přístroje nemohla nabažit.
Catler ES 8011 SE zkrátka musí uspokojit každého, kdo se řadí mezi milovníky kávy. U nás obstál v poměrně těžké zkoušce několika velmi mlsných jazýčků. Našli jsme na něm vůbec nějakou vadu na kráse? „Snad jen to, že kvůli dobré kávě teď musíme do práce. Ale ani to není žádný zápor. Aspoň se do kanceláře o to víc těšíme,“ usmívá se Nela.
Catler ES 8011 SE v kostce
Pákové espresso pro přípravu espressa, cappuccina, latté a dalších druhů kávy
- Tepelný systém Thermocoil
- Elektronický systém kontroly teploty zajišťuje stálou teplotu během extrakce kávy
- Nastavení teploty vody (+/- 2 °C)
- Systém nízko-tlakového předspaření
- Automatické i ruční nastavení množství extrahované kávy
- Ukazatel tlaku při extrakci kávy
- Vyjímatelný tamper pro upěchování mleté kávy
- Extra vysoký prostor pro přípravu long coffee (velké kávy)
- Samostatný vývod horké vody
- 360° otáčivá tryska na páru
- 1,8l vyjímatelný zásobník na vodu s filtračním systémem
- Plocha na nahřívání šálků
- Prostor pro skladování přívodní kabelu
- Zásuvka na ukládání příslušenství
- Vyjímatelná odkapávací miska
Cena: 15 790 Kč
Více informací najdete na catler.cz
Chcete vidět, jak kávu připravuje jedna z nejlepších českých baristek Petra Veselá? Podívejte se na následující videa!