Život bez pšenice je provokativní kniha o odstranění pšenice – i takzvané zdravé celozrnné pšenice – z jídelníčku. Výsledkem je trvalý úbytek nadváhy a úleva od celé řady zdravotních a zažívacích potíží.
Kardiolog William Davis se to rozhodl risknout a naordinoval více než dvěma tisícům svých pacientů režim bez pšenice. Když pak viděl, jaké to mělo mimořádné výsledky, dospěl ke znepokojivému závěru: Není to tuk, není to cukr, ani náš pohodlný životní styl, co je příčinou epidemie obezity. Je to pšenice. Doktor Davis odhaluje pravdu o moderní pšenici a rozebírá její historickou roli v lidském jídelníčku. Zároveň si posvítil na hromadění tuku ve všech tělesných partiích a také na celou řadu nepříznivých zdravotních účinků: od cukrovky přes srdeční choroby až po imunologické a neurologické poruchy, jako je celiakie, revmatická artritida a demence. Provokativní kniha o tom, jak zhubnout a vyřešit široké spektrum zdravotních problémů vyloučením pšenice z jídelníčku.
William Davis upozorňuje i na to, že celá kultura a civilizace se točí okolo pečiva. Pšenice má prostřednictvím výrazů jako "každodenní chléb" hluboké kořeny také v našem jazyce. Život bez pšenice je tedy pro mnohé až nepředstavitelný. Moderní člověk konzumuje chléb, rohlíky nebo koláčky v takové míře, až svoje tělo otráví pšeničným lepkem. Svoje zkušenosti doplnil doktor Davis doporučeními a recepty v závěru knihy.