Sperma je přírodní lék na nespavost a depresi

V poslední době se stále častěji objevují debaty o možných zdravotních přínosech spermií. Některé studie naznačují, že sperma by mohlo mít příznivé účinky na psychické i fyzické zdraví, včetně zmírnění příznaků deprese a nespavosti. I když je toto téma kontroverzní, stojí za to se podívat na některé možné výhody.

Účinky spermií na duševní zdraví

Sperma obsahuje několik biologicky aktivních látek, včetně hormonů, jako je melatonin a serotonin, které jsou spojeny s regulací nálady a spánku. Melatonin je hormon, který pomáhá regulovat spánkový cyklus a může přispět k lepšímu usínání a kvalitě spánku. Serotonin, známý také jako „hormon štěstí“, je spojen s pocitem pohody a může pomoci zmírnit příznaky deprese (1).

Navíc, studie ukazují, že pravidelný sex, který vede k uvolňování spermií, může zvýšit hladiny oxytocinu, dalšího hormonu, který podporuje pocit štěstí a snižuje stres. Tento hormon může také podporovat lepší spánek, což může být prospěšné pro osoby trpící nespavostí.

Absorpce spermií přes vaginální sliznici

Další zajímavou oblastí výzkumu je absorpce spermií přes vaginální sliznici. Některé studie naznačují, že biologicky aktivní látky obsažené ve spermatu mohou být absorbovány přes sliznici a mít pozitivní účinky na tělo. To by mohlo vysvětlovat, proč ženy, které mají nechráněný pohlavní styk, vykazují nižší míru deprese a lepší kvalitu spánku než ty, které používají kondom (2).

Je však důležité zdůraznit, že tato tvrzení jsou stále předmětem výzkumu a je třeba dalších studií, aby bylo možné jednoznačně potvrdit jejich platnost.

Etické a bezpečnostní aspekty

I když mohou existovat potenciální přínosy spermií, je důležité zvážit také etické a bezpečnostní aspekty. Nechráněný pohlavní styk může vést k pohlavně přenosným nemocem (STD) nebo nechtěnému těhotenství. Proto je důležité vždy zvážit použití ochrany a diskutovat s partnerem o možných rizicích (3).

I když je fascinující přemýšlet o možných zdravotních přínosech spermií, je třeba přistupovat k tomuto tématu opatrně. Zatímco některé studie naznačují, že sperma může mít pozitivní účinky na duševní zdraví a kvalitu spánku, je třeba provést další výzkum, aby bylo možné tyto tvrzení definitivně potvrdit. Vždy je důležité zvážit všechna rizika a přistupovat k tomuto tématu zodpovědně (4).

Zdroje: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Ejaculation, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12049024, (3) www.link.springer.com/article/10.1023/A:1015257004839, (4) www.hollywoodlife.com/2013/04/17/heather-locklear-semen-anti-aging-beauty-tip/







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Vegetariánský wrap s cizrnou

20min
(1 hlasů)

Špagety carbonara

25min
(2 hlasů)

Vepřový guláš s knedlíkem

1h a 30min
(2 hlasů)
Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:30
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:38
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat