Sex rozhodně není všechno

V platonickém vztahu dva lidé sdílejí úzké pouto, ale nemají sexuální vztah. Mohou k sobě cítit platonickou lásku.

Platón věřil, že platonická láska může lidi přiblížit božskému ideálu. Moderní použití „platonického vztahu“ nebo „platonické lásky“ se však zaměřuje na myšlenku, že lidé jsou blízcí přátelé bez sexuální touhy.  

Platonický vztah se od romantického vztahu liší. Zatímco oba typy vztahů často zahrnují hluboké přátelství a někdy dokonce lásku, lidé v romantickém vztahu jsou obvykle fyzicky intimní, zatímco v platonickém vztahu neexistuje žádný sex nebo fyzická intimita.

Existuje několik důvodů, proč jsou platonické vztahy důležité pro vaše zdraví a pohodu. Některé z pozitivních účinků, které mohou tyto vztahy přinést do vašeho života, jsou:

Zlepšené zdraví

Láska a podpora od lidí ve vašem životě může mít důležité přínosy pro zdraví. Fyzicky může tento typ platonické lásky a podpory snížit riziko onemocnění, zlepšit imunitu a snížit riziko deprese a úzkosti. 

Nižší stres

Stres může mít vážnou daň na vašem fyzickém i duševním zdraví. Chronický nebo dlouhodobý stres může přispět ke zdravotním problémům, jako jsou srdeční onemocnění, vysoký krevní tlak, zažívací potíže a snížená imunita. Může také hrát roli při problémech s náladou, jako je úzkost nebo deprese. 

Zvýšená odolnost

Platonické vztahy vám pomohou stát se odolnějšími tváří v tvář životním výzvám. Ať už máte problémy ve svých romantických vztazích, problémy v rodině, pracovní problémy nebo zdravotní problémy, vaše platonické vztahy vás mohou podpořit, když tyto bouře přečkáte. 

Platonický vztah má svá pravidla

Je důležité poznamenat, že platonické vztahy nejsou totéž jako neopětovaná láska. Neopětovaný vztah je v podstatě zamilovanost, která zahrnuje, že jedna osoba se romanticky nebo sexuálně zajímá o někoho, kdo jejich city neopětuje. Skutečné platonické vztahy nejsou o nerovnováze emocí.

To neznamená, že platonický vztah se nemůže nebo nemůže vyvinout v něco romantického nebo sexuálního. I když se takový vztah může potenciálně změnit v silný romantický vztah, riskujete také ztrátu přátelství, pokud se nakonec rozejdete. 

Pokud je pro vás důležité udržovat platonický vztah, zaměřte se na stanovení a udržování jasných hranic. Nastavte si například limity na věci, jako je čas strávený spolu, množství kontaktu nebo fyzickou intimitu.

Zdroj: názory autora







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden přináší do vašeho milostného života novou energii. Pokud jste ve vztahu, může to být ideální čas pro prohloubení vzájemné komunikace a plánování společné budoucnosti. Nezadaní Berani by měli být otevřeni nov&y... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat