Za ospalost po sexu se na partnera nezlobte

Romantika? Tak ta se po sexu koná opravdu jen výjimečně. Muži jsou schopní usnout uprostřed věty, k čemuž je naprogramovala evoluce. A tu obelstít prostě nelze!

Máte za sebou to nejfantastičtější milování svého života. Po vzoru amerických filmů si po něm chcete s parterem povídat, tulit se k němu a ujišťovat ho o nehynoucích citech. Jenže než se stihnete obléct, je z druhé strany postele slyšet hlasité chrápání. To jako vážně? Jak frustrující!

Příroda se ukecat nenechá

„Když dotyčný rychle usne, může se jeho partnerka po takovém blízkém intimním zážitku cítit osaměle, zklamaně, znechuceně a izolovaně,“ konstatuje australská vztahová terapeutka a sexuoložka Selina Nguyen (1). Podotýká ale, že je to naprosto přirozená a neopravitelná mužská „závada“. Po sexuálním vyvrcholení je uvolněn koktejl neurotransmiterů a hormonů, jako jsou dopamin, oxytocin (známý jako hormon lásky), prolaktin a vazopresin. Tyto látky nám pomáhají cítit se uvolněně a šťastně, přičemž snižují úroveň stresu. Naše tělo se začíná připravovat na odpočinek, srdeční frekvence klesá a dochází k aktivaci parasympatického nervového systému, což nám dává signál, že je čas relaxovat.

Každé pohlaví to má jinak

K naší smůle mají pánové po orgasmu tendenci uvolňovat více prolaktinu než my ženy. Tento neurotransmiter skutečně navozuje poměrně silnou ospalost, které bývá hodně obtížné čelit. Podle jmenované expertky je tento nám nepříjemný jev spojen s evolučním účelem, jenž má „pánům tvorstva“ po každém sexuálním výkonu umožnit regeneraci, aby byli na další reprodukci dobře připraveni. Usnutí našich partnerů po erotických hrátkách tedy není jen o fyziologických procesech, ale i evoluci a chemických reakcích v jejich organismu. S těmito aspekty nám nezbývá nic jiného než se smířit – zkrátka to musíme přijmout a místo láskyplných rozhovorů si pustit televizi.

Zdroj: www.nypost.com/2024/06/12/lifestyle/the-real-reason-men-fall-asleep-after-sex/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 42 roku 2024 přináší pro Berany zajímavé výzvy a příležitosti. Vaše energie a nadšení budou na vrcholu, což vám pomůže dosáhnout osobních i pracovních cílů.V práci můžete očekávat nové projekty nebo nab&iacut... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat