Aktivní sexuální život je po prodělaném infarktu dvojnásob důležitý

Po infarktu klidový režim? Jak se to vezme. Třeba sex se jen doporučuje, neboť biologicky omlazuje a zvyšuje odolnost vůči dalším srdečním komplikacím. Dávkování této medicíny není nijak omezeno.

Když sraženina ucpe koronární tepnu přivádějící okysličenou a živinami zásobenou krev do srdce, dochází k infarktu, v jehož důsledku zemře ročně ve světět více než sedm milionů lidí (1). Ti, kteří ho díky včasnému zásahu lékařů přežijí, nemají vyhráno, protože vykazují výrazně zvýšené riziko jeho návratu i jiných kardiovaskulárních komplikací.

Zotavování má svá pravidla

Člověk po srdečním infarktu by měl dodržovat zvláštní režim. Ten se zdaleka netýká jen zodpovědného užívání předepsaných léků na snížení krevního tlaku i cholesterolu. Doporučuje se také strava s omezením soli, vyhýbání se stresu, kouření i alkoholu a obecná rehabilitace. Věřili byste tomu, že do léčivé rekonvalescence spadá i sex?

Hurá do postele! Je to na lékařský předpis

Fascinující perspektivu vztahu mezi pravidelnou sexuální aktivitou a lepším po-infarktovém zdraví přináší izraelská studie (2), která celých 22 let sledovala 1120 mužů a žen. Její autoři se zaměřili na milostný život před a po uvedené srdeční příhodě a porovnávali jeho vliv na dlouhodobé přežití účastníků. Ukázalo se, že pacienti, kteří na erotiku nezanevřeli, mají o 37 procent omezenou pravděpodobnost předčasného úmrtí než ti v celibátu.

Že by hormony?

Lékař Andrew Steptoe z University College London, který se na studii nepodílel, ale byl s jejími poznatky dobře obeznámen, zdůraznil, že milování není pouze příjemnou aktivitou, ale může mít také významný vliv na hormonální rovnováhu a fyzické zdraví. Podle něj jsou lidé se stabilním sexuálním životem biologicky mladší a zdravější, což zřejmě souvisí s vyšší hladinou hormonu testosteronu a možnými změnami na úrovni chromozomů, které mohou přispívat k delší existenci a odolnosti vůči srdečním chorobám.

Zdroje: (1) www.gene.com/patients/disease-education/heart-attack-fact-sheet, (2) www.amjmed.com/article/S0002-9343(19)30554-6/abstract






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro Berany obdobím sebeobjevování a posílení osobních vztahů. Vaše energie bude na vrcholu a k tomu přispěje i pozitivní vliv Marsu, který vás povede k rozhodným a efektivním činům.V oblasti lásky se můžete těšit na pozitivn&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 6.9.
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat