Sebeexpanze je klíčem k udržení sexuální jiskry

Stereotyp, zajetá rutina nebo jen prachsprostá nuda. Tohle chuť na sex vážně k smrti ubíjí. Nechte ji zase expandovat, zlepší vám to vztah i milostný život.

Znáte se celé roky, víte o sobě všechno a zřejmě vás nemá co překvapit. Jeden by řekl, že je to dokonalé soužití! Nechybí mu ale něco? Třeba vášeň, která udržuje sexuální jiskru tolik potřebnou pro intimitu i celkovou harmonii. Získejte ji zpátky.

Jděte štěstíčku naproti

Sebeexpanze je koncept navržený dvojicí amerických psychologů Arthura a Elaine Aron. Velmi zjednodušeně řečeno odkazuje na myšlenku vystoupení ze své komfortní zóny, potřebě zkoušet nové věci a nutnosti se v kontextu partnerství neustále vyvíjet (1). Právě tohle prý onu jiskru zachová bez ohledu na to, jak dlouho svazek trvá. V běžném životě to pak vypadá nějak takhle.

Pryč s rutinou a předvídatelností

Každý den se doma potkáte zhruba ve stejnou hodinu, jíte dokola tatáž jídla a v televizi sledujete tytéž pořady. Žádný div, že synonymem vašeho vztahu je stereotyp, jehož kořeny jsou čím silnější. Právě sebeexpanze povzbuzuje páry, aby společně prozkoumávaly různorodé aktivity a záliby, které do jejich milostného i osobního života vnesou nový vítr, spontánnost a vzrušující dobrodružství. K tomu všemu je třeba myslet i na posilování. Nikoli však těla, ale přitažlivosti.

Co dnes budeme dělat, zlato?

Vykročení ze známých rolí a prozkoumání dosud nepoznaných aspektů sebe sama může oheň přitažlivosti pořádně rozdmýchat, protože vás drahá polovička po letech uvidí v jiném a zajímavějším světle. Zapojte se s partnerem do nějaké aktivity, která vás oba bude bavit. Už dávno se prokázalo (2), že příjemným a nečekaným „následkem“ je zvýšení sexuální touhy, s níž zase souvisí všeobecná spokojenost i vzájemná přitažlivost. Kdo v tomhle usne na vavřínech, ten může později dost litovat! Když navíc budete pěstovat i komunikaci, účinkem se sebeexpanze zkrátka nemůže minout.

Zdroje: (1) www.assets.cambridge.org/97811084/75686/excerpt/9781108475686_excerpt.pdf, (2) www.psycnet.apa.org/record/2018-47337-001






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat