Zahrada může snižovat prodejní hodnotu domu

Pokud prodáváte dům, zásadní roli tu hraje nejen interiér, ale i vzhled zahrady a venkovních prostor. I drobné chyby mohou odradit potenciální kupce, nebo snížit hodnotu nemovitosti. Pozor na neudržovaný trávník, zastaralý plot i příliš extravagantní dekorace.

Učinili jste zásadní životní rozhodnutí, které zahrnuje i prodej vašeho domu. Aby byl tento citlivý obchod co nejúspěšnější, je důležité zaměřit se na vnitřní úpravy i vzhled exteriéru. Ono se může zdát, že zahrada je jen takovým podružným doplňkem, ale v celkové atraktivitě nemovitosti sehrává klíčovou úlohu (1). Co všechno vás může připravit o zájemce?

Příliš náročná údržba

Na první pohled vypadá vaše sofistikovaná zahrada naprosto úchvatně. Všechny ty květiny, keře, skalky, jezírka a další prvky tvoří skutečnou uklidňující oázu. Tedy alespoň pro vás. „Kupující mohou být finančně i časově náročnou údržbou odrazeni,“ varuje americký realitní agent Aaron Hendon (2). „Zvažte jako součást prodeje přidat i zahradní vybavení, jako jsou sekačky na trávu a zavlažovací systémy. Novému majiteli se hodně věcí usnadní,“ dodává expert.

Design je moc osobní

Zmíněný makléř rovněž upozorňuje na to, že kupci mají omezenou představivost a chtějí vidět svůj budoucí domov a nikoli přehlídku vašeho stylu. Podle něj příliš osobní a jedinečné dekorace typu extravagantních váz a uměleckých soch zájemce spíše odradí. Ačkoli jsou jistě krásné, hodnotu nemovitosti nepřímo snižují.

Trávník není nic moc

Neudržovaný trávník může rychle vytvořit dojem celkové zanedbanosti zeleně a vlastně i celého objektu. Myslete na to, že i drobné nedostatky v péči negativně ovlivňují celkový vzhled. Vyřešil by to snad trávník umělý? Těžko říct, vyžaduje sice méně péče, ale časem může degradovat a stát se nevzhledným. Problémem je i to, že jeho odstranění stojí docela dost peněz. Mimochodem, ani ten starý neudržovaný plot moc parády nenadělá a může vyvolat špatné odezvy. Stejně jako povadlé rostliny, co mají svou největší slávu dávno za sebou.

Zdroje: (1) www.nar.realtor/sites/default/files/documents/2023-03-remodeling-impact-outdoor-features-03-17-2023.pdf, (2) www.realsimple.com/ways-your-garden-could-be-harming-your-property-value-8699679






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se můžete těšit na příval energie a nadšení. Vaše odhodlání a cílevědomost vám pomohou dosáhnout pokroků v různých oblastech života. Dávejte si však pozor na svou tendenci být impulzivní; občas je lepší troc... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat