Aby s vámi vyúčtování elektřiny neseklo

Nekontrolujete utěsnění oken a dveří? Necháváte tiskárnu, televizi i mikrovlnku neustále zapojenou v zásuvce? Takhle vám zbytečně uniká energie a spolu s ní i peníze.

Když má přijít vyúčtování, jen málokdo zůstává v naprostém klidu. Běžná česká domácnost spotřebuje průměrně mezi 3 000 až 4 500 kWh elektřiny ročně, což zahrnuje nejen svícení a provoz spotřebičů, ale i případné vytápění a ohřev vody (1). Chcete důkaz, že v tomhle směru plýtváte?

Hrátky s termostatem se nevyplácejí

Znáte to. Odcházíte do práce, a ještě než za sebou zabouchnete dveře, snížíte teplotu termostatu. Proč by se mělo tolik topit, když tu celý den nebudete, že? Jakmile přijdete promrzlí domů, opět se chopíte kolečka a točíte znovu – tentokrát opačným směrem. Může se to zdát logické, ale není. Je to spíše kontraproduktivní, protože systém musí okamžitě reagovat na změnu teplotních podmínek, proto pracuje intenzivněji a spotřeba elektřiny narůstá. Lepší je udržovat stabilní klima.

I malou škvírkou uteče dost peněz

Možná by vás překvapilo, kolik tepla (a tedy i energie) uniká z vašeho domova kvůli drobným mezerám a netěsnostem okolo oken i dveří. Podle odborníků může tímto způsobem utíkat 25 až 40 procent energie, která je využívána k vytápění nebo chlazení domu. Nejenže se zvyšují náklady, dochází také ke kondenzaci, s níž souvisí tvorba nezdravých plísní. Je čas na kontrolu těsnění!

Zapnuté „upíří“ spotřebiče

Že když nějaký spotřebič vypnete čudlíkem, žádnou elektřinu už nespotřebovává? Selský rozum by to asi potvrdil, zkušenosti expertů hovoří úplně jinak. Podle nich takto přicházíte zhruba o 35 procent roční energie. A to není málo. Mezi největší „hladovce“ patří digitální kabelové a satelitní přijímače, počítače – zejména notebooky, tiskárny, modemy, herní konzole, televize a mikrovlnné trouby, jejichž hodiny běží nepřetržitě. I vypnuté ústřední topení stále může odebírat značné množství elektřiny (3). Aby se zabránilo zbytečným výdajům, je dobré takové spotřebiče odpojovat ze zásuvky nebo používat prodlužovací kabely s vypínačem.

Zdroje: (1) www.nasetreno.cz/prumerna-spotreba-elektriny-v-rodinnem-dome/, (2) www.energystar.gov/, (3) www.majorenergy.com/why-eliminating-energy-waste-should-be-a-resolution-for-everyone/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat