Mladší generace jsou na finanční pomoci příbuzných doslova závislé

Platit si bydlení ze své vlastní kapsy a u toho obstojně přežít, to si vážně nemůže dovolit každý. Vysokému procentu mladých nájem i živobytí stále platí rodiče. Taková je běžná realita moderní doby.

Bez práce nejsou koláče. Ale ani s prací to nebývá žádná sláva. Dnešní životní náklady jsou pro mladší generaci, známou jako Gen Z (lidé ve věku 18 až 27 let), bohužel neúnosné, což vede k její finanční závislosti na rodinné podpoře. Podle nového zjištění (1) jisté mezinárodní bankovní instituce zveřejněného před pár týdny se na pomoc příbuzných spoléhá neuvěřitelné množství jedinců.

Světu vládne drahota

Výše zmíněný výzkum analyzoval odpovědi zhruba tisícovky mladých dospělých. Odhalil, že více než polovina zúčastněných respondentů nevydělává dost na to, aby mohla žít podle svých vlastních představ. Jedním z hlavních a vlastně i největších výdajů, který výrazně zatěžuje rozpočet, zůstává samostatné bydlení. Proto se 54 procent dotázaných přiznalo k tomu, že jim nájem pořád platí rodiče. Těm, kteří si ho hradí sami, tato položka spotřebovává zhruba 30 procent měsíčních příjmů. A to si samozřejmě žádá určitá omezení.

Do restaurace jen výjimečně a nákupy potravin v akci

Generace Z dělá, co může, aby se udržela nad vodou. Protože si je závislosti na matce i otci dobře vědomá, snaží se alespoň zbytečně nerozhazovat. Mezi nezbytná opatření patří podle názoru odborníků méně stravování v restauracích a časté odmítání pozvání na společenské akce. Šetření se týká i nákupů potravin – ty se ve většině případů pořizují ve výhodné akci. „Ačkoli se mladí potýkají s překážkami způsobenými extrémními životními náklady, projevují zodpovědnou disciplínu a prozíravost ve svých modelech spoření a utrácení,“ poznamenává americká finanční poradkyně Holly O'Neil (2). Souhlasíte?

Zdroje: (1) www.newsroom.bankofamerica.com/content/newsroom/press-releases/2024/07/parent-trap--nearly-half-of-adult-gen-zers-getting-financial-hel.html, (2) www.nypost.com/2024/07/11/real-estate/almost-half-of-gen-z-rely-on-parental-financial-help-report/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat