Osmihodinová pracovní doba je nesmyslná. Tedy budeme-li věřit průzkumu ve Spojeném království, který tamní sociologové provedli mezi lidmi zaměstnanými v kancelářích. Tedy netýká se to rozhodně pásové výroby a všech těch povolání, kde lidé výkon předstírat nemůžou. V kancelářích jsou lidé skutečně produktivní ale pouhé tři hodiny denně.
I když svou práci milují, dokážou lidé vydržet maximální výkon jen tři hodiny denně. Nejčastěji dopoledne. Po obědě výkon prudce klesá a většina ze zaměstnanců krom svého povolání krátí zbývající pracovní dobu činnostmi s prací nesouvisejícími.
„Průzkum se opírá o sledování výkonu a pracovní činnosti u dvou tisíců britských zaměstnanců z kanceláří. Z něj vyplývá, že maximální výkon podávají jen dvě hodiny a třiapadesát minut denně,“ píše skotský deník The Record.
Mezi nejčastější činnosti zkracující pracovní dobu patří procházení zpravodajských webů, kontrola sociálních sítí, rozhovory s kolegy (nesouvisející s pracovní náplní), kontrola pracovního trhu (a možností jiné práce), kouření, příprava kávy a čaje, telefonování (nesouvisející s výkonem povolání), posílání zpráv, chatování, konzumace jídla a jeho příprava.
Kdy jsme nejlínější?
Je jasné, že člověk nemůže za pracovním stolem podávat maximální výkony bez přestávky celých 8,5 hodiny. A tak není divu, že naše výkonnost během dne kolísá. Kdy jsme v největším útlumu a kdy naopak vydáváme maximální výkon?
Zatímco hodinu před obědem je výkonnost zaměstnanců nejvyšší, uprostřed odpolední části pracovní dne dochází k hromadnému totálnímu kolapsu mozků. Podle rozsáhlých mezinárodních výzkumů je situace nejkritičtější ve 2.55 odpoledne, kdy je produktivita minimální. A lidé by měli tuto chvíli raději využít k občerstvení, provětrání na vzduchu či ke krátkému rozhovoru u kávy s kolegy.
A ono se tak také děje. Většina zaměstnanců před třetí odpolední míří na Facebook či jiné sociální sítě, aby zkontrolovala statusy a fotografie přátel. Případně brouzdá ve zprávách na různých informačních portálech. Další plánují večer a vyřizují si soukromé věci. Jiní si dopřejí silnou kávu či kousek hořké čokolády, aby obnovili své síly a mohli ještě aktivně pracovat do skončení směny.
Nejproduktivnějším momentem dne je zhruba půl jedenáctá dopolední, na druhém místě z hlediska výkonnosti zaměstnanců je čtvrt na pět odpoledne. Výzkum se opírá o zaměstnance kanceláří a úřadů, kteří pracují zhruba od devíti dopoledne do šesti odpoledne.
Sledujte nás na sociálních sítích: