Královnin tradiční vánoční pudink obsahuje pivo

Britská královna Alžběta II. pochází z německého rodu sasko-kobursko-gothajského. A stejně jako Češi jsou i Němci národem pivařů. Tento nápoj je velmi oblíbený rovněž ve Spojeném království, leč bohatí Britové jej považují za nápoj chuďasů a při přípravě tradičního vánočního pudinku ho tedy vynechávají. Jenže šéfkuchaři připravující hostinu pro královnu se drží staré tradice s pivem. Recept byl teď odhalen veřejnosti, která se nad ingrediencí „chudých“ podivuje.

Britská královská rodina zveřejnila recept na oficiálním instagramovém profilu Royal Family. Právě týden před první adventní nedělí se běžně pudink vaří, poté se nechává do Štědrého dne pět týdnů uležet.

„Letos šéfkuchaři z královské kuchyně sdíleli svůj recept na tradiční vánoční pudink. Doufáme, že si jeho přípravu doma mnozí z vás užijí,“ uvedl mluvčí Buckinghamského paláce.

Recept obsahuje přesně třináct ingrediencí, což zastupuje Ježíše a jeho dvanáct apoštolů. Z piva se vařila původně jen vánoční ovesná kaše chudých, později vznikl bohatší pudink. Ale šlechta od používání piva později zcela upustila. Dnes už také málokdo používá hovězí lůj, většina kuchařů ho nahrazuje máslem.

„Jsem velmi překvapen, že používají při vaření i pivo,“ komentoval pro deník The Telegraph vyhlášený britský šéfkuchař Richard Corrigan.

Královský recept

Budete potřebovat:

250 g rozinek, 250 g sušeného rybízu, 185 g zlatých sultánek, 150 g směsi strouhané kůry z bio citronu a bio pomeranče, 250 g loje (nebo másla, případně vegetariánského loje, což jsou v podstatě tuhé rostlinné oleje, třeba kokosový či palmojádrový), 250 g strouhanky, 90 g hladké mouky, 12 g mletého koření (skořice, hřebíček, anýz, fenykl, badyán, nové koření, muškátový ořech), 2 celá vejce, 180 g třtinového cukru demerara, 275 ml černého piva, 40 ml tmavého karibského rumu, 40 ml brandy.

Postup:
Všechny suché ingredience se smísí, přidají se do ní vejce a veškeré tekutiny. Vše se opět řádně promíchá, až vznikne husté těsto. Keramická nádoba na puding se vymaže máslem, do ní se napěchuje hmota, na ni se položí pečicí papír. Nádoba se překryje alobalem a vloží do hrnce s vodou tak, aby byly ponořeny 3/4 keramické nádoby. Hrnec přikryjeme poklicí a na mírném plameni vaříme šest hodin. Po uvaření a vychladnutí se pudink i s nádobou zabalí do alobalu. Uchovává se v chladu a suchu do Vánoc. Na Štědrý den se pudink ohřívá ve vodní lázni tři hodiny. Pak se vyklopí (pomocí nože) na talíř, ozdobí se sušeným ovocem a moučkovým cukrem, případně se polévá omáčkou z brandy či flambuje. Každá porce se doplní šlehačkou.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro vás, Berany, přináší zajímavé možnosti a nové perspektivy. Energie okolního světa vás bude motivovat k tomu, abyste se pustili do nových projektů a vyburcovali se ze zajetých kolejí. Vaše přirozená odvaha a rozhodnost vá... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:42
4 Příspěvků
Poslední příspěvek 1:16
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat