Britská královna Alžběta II. v dubnu oslaví devadesáté narozeniny. Celá monarchie i Commonwealth se na oslavu náležitě připravují. Ona si jednadvacátého dne čtvrtého měsíce roku dopřeje čokoládový dort královny Viktorie. Jako každý rok. Přitom tuto nejdéle vládnoucí postavu britských národních dějin loni překonala.
Rozpis na piškot: 6 žloutků, 2 vejce, 112 gramů cukru krupice, 56 gramů hladké mouky, 28 gramů kvalitního holandského kakaa, 56 gramů rozpuštěného másla.
Na pařížský krém: 330 ml šlehačky, 150 gramů extra hořké kvalitní belgické čokolády.
Na polevu: 330 ml šlehačky, 150 gramů extra hořké kvalitní belgické čokolády.
Příprava:
Dva dny před podáváním dortu: Večer postavíme kastrol na plotnu a svaříme v něm šlehačku. Jakmile se začne vařit, vhodíme čokoládu a rozpustíme. Odstavíme a chvíli šleháme, až se čokoláda ve šlehačce dokonale rozpustí. Směs necháme vychladnout a pak umístíme do lednice, kde bude odpočívat do druhého dne, kdy se peče korpus.
Den před podáváním: Troubu předehřejeme na 180 stupňů Celsia, formu na dort vymažeme a vysypeme. Na plotnu postavíme kastrol s vodou, na který umístíme skleněnou mísu. Do ní vložíme žloutky, vejce a cukr a promícháme. Kastrol s vodou zahřejeme k varu, aby vznikla vodní lázeň. Pozor, voda se nesmí skleněné mísy dotýkat, ohřívat mísu má jen stoupající pára. Zatímco se mísa zahřívá, směsí vajec, žloutků a cukru mícháme. Prohřátou směs mixérem vyšleháme tak, až zesvětlá a zdvojnásobí svůj objem. V jiné míse smícháme důkladně mouku a kakao. Do našlehaných vajec s cukrem opatrně vmícháme vařečkou rozpuštěné máslo a směs mouky s kakaem. Vzniklé těsto vylijeme do formy a pečeme cca dvacet minut (podle trouby), až je piškot pěkně pružný a po vpíchnutí špejle na ní nezůstává přilepené těsto. Hotový dort necháme zcela vychladnout.
Vychladnutý dort rozkrojíme dvakrát tak, že získáme tři pláty – spodní, prostřední a horní. Pařížský krém vytáhneme z lednice a ušleháme jako klasickou šlehačku mixérem. Krém rychle ztuhne a výborně drží. Rozdělíme ho na dva díly (malou trochu na ozdobu můžeme dát stranou). Prvním dílem pomažeme spodní plát, přiklopíme prostřední, pomažeme druhým dílem krému a přiklopíme horní plát. V rendlíku zahřejeme druhou šlehačku a opět v ní rozpustíme čokoládu. Odstavíme a necháme trochu zchladit. Vlažnou polevou přelijeme celý dort, který pak vložíme do lednice a necháme ztuhnout. Takto ho můžeme už nechat přes noc do dalšího dne k podávání, nebo ho po zatuhnutí polevy ozdobíme trochou odloženého pařížského krému a vložíme zpět do lednice. Dort se musí po promazání jeden den uležet.
Sledujte nás na sociálních sítích: