Taurin je zaručeným zpomalovačem stárnutí

Máte-li potíže se suchou pletí, možná jste našli řešení. Taurin je totiž výborné zvlhčovadlo! Kromě toho, že zvyšuje hydrataci, podporuje také produkci ceramidů a kyseliny hyaluronové, což jsou dvě klíčové složky pro omlazení pleti.

Pokud jste o taurinu v souvislosti s pletí ještě neslyšeli, teď se to změní. Mluvíme o přirozeně se vyskytující složce našeho těla, kterou lze aplikovat jak lokálně, tak užívat perorálně. Od schopnosti zadržovat vlhkost až po fascinující protizánětlivé účinky, její potenciál je impozantní. A jak parádně omlazuje!

Je naší součástí a ani o tom nevíme

Pojďme se s tímto spojencem vitální vizáže blíže seznámit. Taurin je aminokyselina, která, jak připomíná americká certifikovaná dermatoložka Robyn Gmyrek, slouží jako stavební kámen bílkovin (2). Máme ji tedy v sobě, ale zároveň ji získáváme i prostřednictvím živočišné stravy, zejména pak z masa, ryb, mořských plodů, vajec a mléčných výrobků.

Konec suché kůže?

„Taurin může pomoci s rehydratací a snížit ztrátu vody. Rovněž působí jako mocný antioxidant, takže má protizánětlivé účinky. Ty jsou zvláště přínosné pro stárnoucí pokožku, která s věkem vlhkost přirozeně ztrácí, přičemž je náchylnější k zánětům a poškození volnými radikály,“ vysvětluje Robyn Gmyrek. A pozor – je prokázáno (2), že taurin zvyšuje nejen hydrataci, ale i produkci ceramidů a kyseliny hyaluronové, tedy dvou naprosto nezbytných složek pro zdravou a mladistvou pokožku.

Taurinový nápoj, krém i oběd

Jeho perorální užívání vniveč nepřijde, ale může mít dle názoru Robyn Gmyrek skutečně viditelný efekt. Taurin se podle ní běžně vyskytuje i v předtréninkových a energetických nápojích, protože oddaluje svalovou únavu. No vida, tomu se říká zabít dvě mouchy jednou ranou. „Tato aminokyselina nemá žádné vedlejší účinky, bez ohledu na to, jakým způsobem je užívána. Můžete ji konzumovat přímo nebo hledat v kosmetických produktech, které ji obsahují. Při vnějším použití doporučuji taurin kombinovat s hydratačními složkami, jako je například glycerin, protože se tím účinnost při udržování vlhkosti ještě navýší,“ dodává jmenovaná odbornice.

Zdroje: (1) www.realsimple.com/taurine-benefits-8690088 (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10570761/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se můžete těšit na příval energie a nadšení. Vaše odhodlání a cílevědomost vám pomohou dosáhnout pokroků v různých oblastech života. Dávejte si však pozor na svou tendenci být impulzivní; občas je lepší troc... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:15
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:48
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:23
Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat