Kupované pleťové masky moc nefungují

Textilních i krémových pleťových masek bývá v obchodech tolik, že může být obtížné vybrat si tu správnou. Každá slibuje něco jiného – hydrataci, zklidnění, rozjasnění, léčbu akné nebo zmírnění vrásek. Jsou opravdu tak zázračné?

V naší snaze o sebepéči se obličejové masky staly naprostým hitem, po kterém sáhneme skoro při každé návštěvě drogerie. Zdá se totiž, že tenhle voňavý spojenec ​​umí za pár minut spravit naprosto všechno – od vyrážky až po špatnou náladu. Nebo si to jen namlouváme?

Pravda je někde uprostřed

„Pokud jde o pleť, vždy svým pacientům doporučuji soustředit se na tři věci, a to důkladné čištění, každodenní ochranu před sluncem a pravidelnou hydrataci. Pleťová maska může být k běžné rutině vhodným doplňkem,“ myslí si americká dermatoložka Shilpi Khetarpal. Podle ní funguje tak, že pomáhá proniknout aktivním složkám hlouběji do pokožky, čímž zvyšuje jejich účinek. Ačkoli má krátkodobý efekt, třeba před důležitou událostí může okamžitě vylepšit vzhled a pleti dodat vitální jiskru.

Textil versus krém

Jmenovaná dermatoložka dále vysvětluje, že textilní masky jsou skvělé pro zklidnění podrážděné či citlivé pokožky, protože úžasně hydratují. Na druhou stranu ty krémové zase cílí na konkrétní problémy, jako je akné, jemné vrásky, hyperpigmentace a jizvy. Buď jak buď, před použitím je nutné obličej omýt jemným čistícím prostředkem a teplou vodou, aby se odstranil make-up, nahromaděné nečistoty i zbytky kožních olejů a odumřelých buněk. Teplejší voda přispěje k otevření pórů, což umožní hydratačním látkám, antioxidantům i léčivým složkám masky lepší absorpci. A proč se tady držet spíše obyčejnosti?

Luxus není vždy to nejlepší

Možná jste si všimli, že některé komerční pleťové masky slibují zázraky díky neobvyklým přísadám – třeba extraktu z hub nebo šnečího slizu. „Tyto zdánlivě luxusní výrobky s jedinečnými ingrediencemi často obsahují vůně, barviva a parabeny, které mohou pokožce způsobit spíše problémy. Masky vybírejte raději hypoalergenní a bez zbytečných chemikálií,“ doporučuje dermatoložka Shilpi Khetarpal. Studium složení vážně není radno podceňovat. A když už jsme u seznamu přísad, víte, co funguje na co?

Každý typ má jiné potřeby

Dle názoru zmiňované expertky je pro suchou pleť ideální kyselina hyaluronová, zatímco jemné vrásky pomáhají vyhladit antioxidanty typu vitamin C, vitamin E a resveratrol. Na akné a skvrny prý účinkuje kyselina salicylová a alfa-hydroxykyseliny (AHA), zatímco na rosaceu je vhodný niacinamid. Tmavé skvrny a pigmentaci pomáhá zmírnit sója, kyselina kojová a extrakt z kořene lékořice. Pro mastnou pleť je opět vhodná kyselina salicylová.

Zdroj: https://www.health.clevelandclinic.org/do-face-masks-actually-work-or-are-they-just-a-fad






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnu se můžete těšit na příval energie a nadšení. Vaše odhodlání a cílevědomost vám pomohou dosáhnout pokroků v různých oblastech života. Dávejte si však pozor na svou tendenci být impulzivní; občas je lepší troc... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat