Špatná kvalita ovzduší výrazně ničí pokožku

Jakmile člověk doma otevře okno, nebo vyjde ven na ulici, už se mu vrásky mohou dělat rychleji. Je to důsledek znečištěného ovzduší, které ničí krásu i zdraví.

Že ovzduší, které dýcháme, není úplně nejčistší, to je známá věc. Emise z továren, spalování fosilních paliv, automobilová doprava, používání chemických hnojiv a pesticidů, emise metanu z chovu dobytka a prach z orby – tohle všechno k uvolňování škodlivých látek do vzduchu obrovsky přispívá. Situaci zhoršují také klimatické změny zvyšující intenzitu smogu a ozónu. Takové prostředí není úplně k životu, že?

Rakovina na jeden nádech

Znečištěné ovzduší neznepokojuje jenom ekology, ale i lékaře, protože se jeho negativní účinky mohou projevit v téměř každém orgánu. Vzhledem ke své malé velikosti některé poletující částice pronikají přes plíce do krevního oběhu a šíří se po celém těle, což může vést k systémovému zánětu. Důsledky vystavení kontaminovanému vzduchu zahrnují i zvýšené riziko mrtvice, ischemické choroby srdeční, chronické obstrukční plicní nemoci, rakoviny plic, zápalu plic a šedého zákalu (1). Dost ale trpí i pokožka.

Starší po každé venkovní procházce

„Toxiny jako oxid dusičitý z automobilů a oxid siřičitý z elektráren pronikají skrze kožní bariéru a vytváří volné radikály. Tento proces vede k oxidativnímu stresu, který poškozuje kožní buňky, degraduje kolagen a urychluje předčasné stárnutí pleti. Projevuje se to vráskami, jemnými linkami a ztrátou pružnosti,“ popisuje situaci britský dermatolog a zakladatel kliniky estetické medicíny Rupesh Shah (2). Můžete se nějak bránit?

Správná péče je základ

Jmenovaný dermatolog radí zaměřit se na rutinu, která přispěje k vytvoření ochranné bariéry a detoxikaci. Nepodceňujte důkladné čištění pomocí prostředků, jež účinně odstraní nečistoty a zároveň udrží přirozenou bariéru kůže. Rupesh Shah doporučuje také používat hydratační mlhy na obličej, protože pomáhají udržovat pleť svěží a zklidněnou. Antioxidanty obsažené v kvalitních sérech a krémech zase chrání před škodlivými volnými radikály. Dalším užitečným postupem je pravidelný chemický peeling, který „uklidí“ odumřelé kožní buňky.

Zdroje: (1) www.who.int/teams/environment-climate-change-and-health/air-quality-energy-and-health/health-impacts, (2) www.nypost.com/2024/05/28/lifestyle/7-ways-to-protect-skin-from-environmental-pollutants/






Celkem  0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Týden 43 roku 2024 bude pro Berany plný energie a příležitostí. Vaše vládnoucí planeta Mars vám dodá dostatek odvahy a sebedůvěry ke zvládnutí výzev, které vás čekají v pracovním i osobním životě.Tento týden se můžete tě&... Více

Vybrat znamení
Zavřít

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Zavřít Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat